Grobnički sir i palenta kompirica, tradicionalni specijaliteti grobničkog kraja, po 17. put biti će glavne zvijezde Festivala palente i sira koji će se u subotu, 28. lipnja, u Čavle zasigurno privući brojne gurmane i one željne uživanja u autohtonoj tradiciji, okusima i zabavi. Riječ je o festivalu posvećenom autohtonim poslasticama izniklih iz tradicije starih Grobničana, a danas se njeguju kao vrhunski gastro užitak.
Festival je osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije. Središnji i najatraktivniji događaj je kuhanje velike palente od 500 kilograma u pinjati od 700 litara koju s palentarima veličine vesla miješa dvadesetak kuhara, a za njezino istresanje na taruj promjera tri metra koristi se čak i dizalica.
Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture ali i svakodnevnog života još i danas. Mnogi ugostitelji diljem Grobnišćine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu, a najbolje je probati na velikom Festivalu palente i sira koji se održava zadnje subote u lipnju u Čavlima (neparne godine) ili Dražicama (parne godine).
Posjetitelje očekuje bogat program: Sajam vina Kvarnera, brojni OPG-ovi s lokalnim delicijama, nastupi KUD-a Zvir, Plesnog centra Sirius, Leona Pelčića, harmonikaša tečaja Sabbatini, a za najmlađe – igre po starinsku i dječja kreativna radionica oslikavanja 3D figurica dondolaša, ovce i mlikarice, koje djeca mogu ponijeti kući kao jedinstvenu uspomenu. Zabavni program počinje od 18 sati, ali oni koji žele vidjeti cijeli proces pripreme, trebali bi doći već od 15 sati – jer se krumpir guli i palenta kuha pred očima publike, baš kao nekad.
U suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Grobnišćine, prikazat će se i dva dokumentarna filma o ovčarstvu i izradi grobničkog sira. Za večernju atmosferu do kasnih sati pobrinuti će se grupe Fiesta i Mejaši.


