U subotu se na riječkom Korzu obilježava Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

19.01.2023. 10:45 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U subotu, 21. siječnja, od 9 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 16. Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Cilj akcije koje provodi Liga protiv raka Primorsko-goranske županije je podići svijest o ovoj bolesti, pa će u šatoru na Korzu građanima dijeliti edukacijski materijali, davati savjeti i motivirati ih na brigu o zdravlju. Ujedno će biti organizirana i prodaja mimoza po simboličnim cijenama te će se na taj način prikupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku te podrške pacijentima.

„Rak vrata maternice je bolest koja uopće ne bi trebala postojati, jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima bolest otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika ove bolesti, humanog papiloma virusa (HPV), spriječi da do nje uopće dođe“, kazala je predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije Ira Pavlović-Ružić. Kako je naglasila županijska koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice Helena Glibotić Kresina, HPV virus je 99,7 posto uzročnik raka vrata maternice, ali i raka penisa, ždrijela, čmara i stidnice, dakle nije ograničen samo na žensku populaciju.

„Cijepljenje protiv HPV virusa je od 2015. godine u redovnom kalendaru cijepljenja, a država je osigurala besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake od 8. razreda osnovne škole pa sve do 25 godine. Cijepljenjem se smanjuje mogućnost infekcije od onkogenih tipova HPV virusa koji uzrokuju malignu transformaciju, odnosno pojavu karcinoma“, kazala je Glibotić Kresina.

Dopredsjednica Lige protiv raka PGŽ te stručni voditelj Kluba Mirta za žene liječene od raka ginekoloških organa, Ani Mihaljević Ferari, istaknula je kako ovom akcijom žene želi educirati da se je rak vrata maternice jedna od bolesti koja, ako se detektira u dovoljnom ranoj fazi, manjim operativnim zahvatom može izliječiti.

Poziv građanima da se akciji odazovu u što većem broju uputile su i privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, kao i predstavnice Grada i Županije, institucija koje kontinuirano podržavaju rad Lige protiv raka.

Iva Sorta Bilajac Turina iz Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije, ujedno i članica Predsjedništva Lige protiv raka, istaknula je kako je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva raka vrata maternice.

„Primijećeno da se ova vrsta malignoma spušta u niže dobne skupine tako da je u 2019. čak trećina oboljelih žena bila mlađa od 50 godina. U 2020. godine je od raka vrata maternice u Hrvatskoj preminulo 126 žena, a posljednjih pet godina je u našoj županiji od te bolesti preminulo 18 žena“, kazala je Sorta Bilajac Turina.

Osvrnuvši se na podatak da obolijevaju sve mlađe žene, dr. Ružić-Pavlović je kazala da je to dokaz da se seksualni život mladih pomiče sve ranije, te upozorila na važnost seksualnog odgoja ne samo kod kuće, već i u školi. Kako je kazala pročelnica Mušković, Grad Rijeka namjerava u svoje osnovne škole uvesti Zdravstveni odgoj i obrazovanje, čiji će dio biti i seksualni odgoj.

 

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest