U subotu počinje “Creski kaić”, u programu i regata tradicijskih brodova te brojne radionice i turniri

Foto: TZ Grada Cresa

Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, petu godinu zaredom privlači brojne posjetitelje na otok Cres, a ove će se godine održati od subote, 27. svibnja, do 4. lipnja. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti,  zabavnom programu i  koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja. Tema ovogodišnjeg Creskog kaića je konzerviranje ribe na tradicionalni način (soljenje, sušenje i drugi načini) koji će se prezentirati tijekom događanja, a svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe.

Smotra tradicijskih plovila na jedra 

Uvod u događanje održat će se u subotu, 27. svibnja, u pitoresknom Valunu. Uz plivački maraton „Swim 4 fish“ zainteresirani posjetitelji moći će uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, razgledavanju tradicijskog broda Nerezinac, radionici „Vuna i more“, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“, vrhunskim gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.
Nakon Valuna događanje seli u grad Cres, a svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja, i ove će godine prethoditi brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju. Ovogodišnji Creski kaić započet će u 10:30 otvorenjem izložbe Dječjeg vrtića Girice, dok će od 18 sati nastupiti Puhački orkestar Josip Kašman, nakon čega slijede otvorenja izložbi Creskog muzeja i Zajednice Talijana Cres, a u 20 sati spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića. Prvi dan Creskog kaića donosi i početak turnira u boćanju,  posebno atraktivan posjetiteljima, s obzirom da je boćalište  na samo nekoliko metara od mora, u  centru grada Cresa. Večer će završiti koncertom klape Burin.

Na veliko finale i brudetijada

Sve do 4. lipnja moći će se razgledati brojne izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju i podvodnom ribolovu, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se zabaviti uz nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, creskih glazbenika, Filip Flego quarteta, benda Infinity i Gustafa.
Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 3. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, brudetijadu, natjecanje u podvodnom ribolovu i udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a do dugo u noć sve prisutne zabavljat će Gustafi. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.


Ovog vikenda Cres je domaćin i Internacionalnog festivala mijeha (meha)

Ovog vikenda poslasticu za sve posjetitelje pripremili su Foklorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine, koji već 12. godinu organiziraju internacionalni festival meha, čuvajući na taj način vrijednu baštinu otoka Cresa i popularizirajući sviranje tradicionalnog instrumenta – meha. Tako je i uspjeh ovog festivala da, nakon što dugi niz godina nije bilo novih svirača meha, sve se više mladih odlučuje naučiti ovu vještinu.

U subotu, 27. svibnja s početkom u 19 sati festival će se održati u Nerezinama, nakon čega se u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati održava u Orlecu. Uz domaćine nastupit će 20-ak sudionika iz Češke, Italije, Njemačke, Škotske, Crna Gore i Hrvatske.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest