U riječkoj luci pronađena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, planira se evakuacija stanovništva i prekid prometa u središtu grada

28.02.2023. 13:22 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Portal Burin

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke najavio je danas na konferenciji za medije kako će u ožujku biti izvedena zahtjevna akcija izmještanja i neutralizacije mine zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Naime, nedavno je u području riječke luke  otkrivena protubrodska mina  koja dosad, unatoč brojnim pretraživanjima Riječke luke nakon rata, nije bila uočena jer je dobrim dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.
Zbog lokacije na kojoj je pronađena i zbog karakteristika mine, nije ju moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan njenog izmještanja i neutralizacije. Taj plan podrazumijeva niz aktivnosti u koje će biti uključen Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka i mnoge druge službe, komunalna i trgovačka društva i drugi.

OBUSTAVA SVAKOG PROMETA

Zona u kojoj postoji određeni stupanj opasnosti u kontekstu ove akcije relativno je velika stoga će se, za vrijeme trajanja navedene operacije, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života poduzeti niz mjera koje između ostaloga uključuju evakuaciju stanara, odnosno svih osoba iz najrizičnije zone, obustavu pomorskog, cestovnog, zračnog i željezničkog prometa na tom području te obustavu rada gospodarskih subjekata u toj zoni i drugo. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o kojim lokacijama se točno radi.

Kako je konferenciji za medije naglasio načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance ne treba se stvarati nepotrebna panika niti stvarati medijske senzacije jer je želja i interes svih da se čitav postupak provede profesionalno, i uz što manji rizik.

Svi uključeni u ovu akciju izmještanja i neutralizacije mine zaostale iz Drugog svjetskog rata uvjereni su da će cijela operacija proteći bez incidenta jer će se sve aktivnosti vezane uz zbrinjavanje mine provesti po najvišim profesionalnim standardima. Akcija će upravo zbog zaštite sigurnosti građana obuhvatiti i evakuaciju dijela stanara i gospodarstvenika iz zone potencijalne opasnosti te obustavu svih djelatnosti i svih vrsta prometa u toj zoni. Samo izmještanje i neutralizacija mine provest će se nedjeljom.  Mance je naglasio važnost suradnje građana s nadležnim službama i važnost razumijevanja ozbiljnosti situacije.

VAĐENJE I NEUTRALIZACIJA MINE TRAJAT ĆE VIŠE SATI

Predviđa se da će postupak izmještanja i neutralizacije mine trajati više sati, a provest će se u ožujku tijekom neradnog dana, kada su aktivnosti u centru grada najmanje, i to nakon što se završe sve pripremne radnje za evakuaciju građana iz zone opasnosti te donesu sve potrebne odluke vezane uz obustavu rada svih djelatnosti u spomenutoj zoni odnosno odluke vezane uz obustavu svih oblika prometa u zoni. Također, postupak izmještanja i neutralizacije mine ovisi dobrim dijelom i o vremenskim uvjetima pa će se i taj aspekt morati uzeti u obzir kod planiranja i odabira dana u kojem će se postupak provesti.

Zbog zahtjevnosti čitave operacije pozivaju se svi građani, a pogotovo oni koji žive ili rade u zoni opasnosti da surađuju s nadležnim službama, prate upute i objave Stožera  civilne zaštite Grada Rijeke imajući na umu da je cilj cjelokupne akcije upravo zaštita sigurnosti građana.

POSEBNE UPUTE ZA GRAĐANE

Valja već sada napomenuti da će evakuacija stanara uključiti i osiguranje smještaja za njih na drugim lokacijama i to za cijeli period od više sati u kojem neće biti u mogućnosti boraviti u svojim domovima. Za sve ostale građane koji neće biti evakuirani, ali koji se nalaze u blizini zone opasnosti izdat će se posebne upute o načinu ponašanja na koji mogu zaštititi sebe i svoje bližnje od potencijalne opasnosti. Također se pozivaju i svi gospodarski subjekti u zoni opasnosti da prate i poštuju odluke vezane uz zabranu rada u toj zoni na dan izmještanja i neutralizacije mine.

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke obavještavat će građane direktno i putem medija o svim poduzetim pripremnim radnjama i aktivnostima kao i o samom planiranom terminu i tijeku izmještanja i neutralizacije mine. Valja posebno naglasiti da trenutno, sve do dana izmještanja i neutralizacije mine, ne postoji opasnost od njene aktivacije i u tom kontekstu nema razloga za uznemirenost ili zabrinutost građana. Treba imati na umu da ova mina u podmorju luke stoji neotkrivena već desetljećima.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest