U riječki zatvor smještena skupina trgovaca heroinom: droga stizala iz Sjeverne Makedonije, u prijenos novca u narkobiznisu angažirani i vozači autobusa

25.09.2022. 11:07 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin. PU istarska

U riječki zatvor smješteni su članovi skupine koji se sumnjiče da su se u sastavu zločinačkog udruženja bavili trgovinom drogom, a na dilanju heroina zaradili najmanje 80 tisuća eura. U istražnom zatvoru završili su Djemazi Bajrami (43), državljanin Sjeverne Makedonije, Shatman Bafti (59), državljanin Srbije, rodom s Kosova, sada s adresom u Zagrebu, Zdravko Kocijančić (66) iz Zaprešića, Milivoj Utrobičić (49) iz Omiša i Nenad Martinčić (47) iz Pule. Istražni zatvor određen je i Muhamedu Bajramiju (42) iz Tetova (Sjeverna Makedonija), bratu prvoosumnjičenog, koji je u bijegu, a iza rešetaka će završiti ako bude uhićen. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci svima je odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi, ostanu li na slobodi, mogli ponoviti kazneno djelo, a šestookrivljenom koji nije dostupan policiji i pravosuđu, i zbog opasnosti od bijega.

U TRGOVINI HEROINOM ZARADILI NAJMANJE 80 TISUĆA EURA

Šestorica se terete da su se u posljednjih godinu dana povezali u zajedničko djelovanje radi zarade prodajom heroina na području Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije. U okviru realizacije plana nabavljali su, prenosili, skladištili, posredovali u kupoprodaji i prodavali heroin, tvrde iz USKOK-a.
Znatna količina heroina prokrijumčarena je iz Sjeverne Makedonije na zagrebačko područje, pa smještena u obiteljskoj kući Zdravka Kocijančića koji je, sumnja se, bio zadužen za skladištenje, čuvanje, pakiranje i transport droge do kupca. Dosadašnja istraga je pokazala da je Shatman Bafti upućivao Kocijančića na dogovorene lokacije radi isporuke heroina. No, postojali su i drugi koji su isporučivali naručene količine droge kupcima. Među kupcima je bio i Puljanin Nenad Martinčić koji je, tvrdi USKOK, bio zadužen i za predaju novca vozaču autobusa na relaciji Pula – Sjeverna Makedonija. Djemazi Bajrami i njegov brat Muhamed bi novac pribavljen od prodaje heroina preuzimali u Hrvatskoj, ali i u Sjevernoj Makedoniji, u Tetovu. USKOK sumnja da je šestorka na ovaj način prodala najmanje 4,2 kilograma heroina, čime su zaradili barem 80.000 eura koje su međusobno podijelili.

CARINICI NA GRANICI ODUZELI 18 TISUĆA EURA

USKOK u rješenju o provođenju istrage precizira, među ostalim, situaciju kada su se 5. siječnja ove godine pojedini članovi skupine našli u Zagrebu, na parkiralištu hotela Europa, gdje je jedan akter u dilerskom lancu preuzeo oko pola kilograma heroina od Zdravka Kocijančića. Nakon toga je točno 500 grama heroina završilo kod drugog člana dilerskog lanca, no istog dana je policija otkrila i zaplijenila tu drogu. Dosadašnja istraga je pokazala i da je 23. ožujka ove godine Kocijančić iz Zagreba “audijem A6” odvezao se u Dalmaciju, pa u mjestu Slime (Općina Omiš) Milivoju Utrobičiću predao najmanje kilogram heroina. Novac je dva dana kasnije preuzeo Muhamed Bajrami, koji je onda dan nakon toga novac poslao u Sjevernu Makedoniju, predavši ga vozaču autobusa koji vozi u tu zemlju.
Inkriminirano je da je i 7. travnja Kocijančić “audijem” otišao za Dalmaciju, te opet predao Utrobičiću najmanje kilogram heroina. Novac od prodaje droge je opet preko vozača autobusa otišao za Makedoniju. Kocijančić je, sumnja se, i 3. svibnja u Slimi predao najmanje kilogram heroina Utrobičiću. Novac za tu drogu, u iznosu od 18 tisuća eura, od Utrobičića je preuzeo Djemazi Bajrami, a novac je poslije opet otišao put Makedonije, preko vozača autobusa. No, na graničnom prijelazu između Albanije i Makedonije novac je oduzela makedonska carinska služba.
USKOK precizira i slučaj od 2. srpnja, kada je u Zagrebu Kocijančić predao jednom akteru dilerskog lanca kovertu s oko 730 grama heroina. Ovaj ju je poslije ubacio u poštanski sandučić sa svojim prezimenom, ali je nakon toga policija otkrila i zaplijenila ovu drogu.


Policija je pretragom u obiteljskoj kući Zdravka Kocijančića u Zaprešiću pronašla 3,9 kilograma praškaste materije koja svojim svojstvima odgovara heroinu. Pretragom je kod Puljanina Nenada Martinčića pronađeno 1,6 grama praškaste materije koja odgovara heroinu i 20-ak grama materije koja odgovara marihuani, te dvije precizne vage.

 

Policija je u petak prijepodne uhitila trojicu osumnjičenika na području Policijske uprave zagrebačke, te po jednog na području PU istarske i  PU splitsko-dalmatinske. Tijekom pretrage njihovih domova i vozila pronađen je i novac za koji se sumnja da potječe od prodaje droge.

 

Istražitelji su duže vrijeme nadzirali telefonske razgovore upletenih u biznis s drogom, bili su i tajno praćeni i snimani.

 

Neki od osumnjičenih u ovoj istrazi već su osuđivani na oštrije zatvorske kazne, zbog biznisa s drogom, što se posebice odnosi na članove obitelji Bajrami. Otac dvojice okrivljenih u ovom slučaju, Imri Bajrami, trenutno se nalazi u zatvoru, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Povezane objave

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

Advent na Kvarneru dobio je danas posebno priznanje Djeda Mraza jer se svečano otvorio Poštanski ured Djeda Mraza u Rijeci.Na novoj adventskoj lokaciji - Riječki tunel, kod ulaza u Katedralu Sv. Vida -  danas je svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza...

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

I drugo ovogodišnje gostovanje ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca u njemačkom Ludwigsburgu nedaleko Stuttgarta okončano je jednako kao i ono u veljači – ovacijama publike, pohvalama kritike, ali i pozivom za nastavak suradnje i nova riječka plesna...

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

SRIJEDA, 7. PROSINCA TRSAT, 14.30Ivan Dobrosavljević (1950) KOZALA, 13.30Andro Jurčić (1938) KOZALA, 12.30Milka Labinjan (1936) KOZALA, 11.30Stjepan Jukić (1927) DRENOVA, 15.00Željko Lukanović (1952) OPATIJA, 13.00Sonja Swatosch (1953) LOVRAN, 11.00Marija...

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Advent u Kastvu počeo je kićenjem borova na Crekvini dječjim radovima. Male ručice izradile su ukrase za borove koji će se nakon blagdana zasaditi u dvorištima vrtića i u šumi. Tijekom prosinca održat će se mnoštvo dječjih, sportskih i zabavnih programa, a...

Pin It on Pinterest