U Primorsko-goranskoj županiji od siječnja do kolovoza ostvaren jednak broj noćenja kao cijele prošle godine

05.09.2023. 17:04 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija, PGŽ

Župan Zlatko Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov predstavili su ostvarene turističke rezultate na području Primorsko-goranske županije.

U našoj je županiji od početka godine ostvareno 2,5 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što je 3 posto više dolazaka i potpuno jednak broj noćenja kao 2022. godine. Župan je istaknuo zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji su na razini planiranih ciljeva, a priliku za rast vidi u podizanju kvalitete predsezone i posezone.

”Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima koji pokazuju da smo uspjeli u pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao cjelogodišnje destinacije koju rado posjećuju gosti iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta. Za ovaj rezultat zaslužna je dobra predsezona tako da se nadamo da će i posezona biti na toj razini. Usmjerenost na podizanje kvalitete se isplatila jer smještaj s najvišim standardom bilježi i najveću popunjenost. U odnosu na 2019. godinu, visoko kategorizirani objekti ostvarili su 40 posto više noćenja. Vrhunska gastronomija ovoga kraja, prirodne ljepote, raznolikost kulturne baštine i mogućnosti boravka u prirodi temelji su naše turističke ponude uz koju smo godinama uspješno razvijali i nove atrakcije za one koji žele više sadržaja u mjestu svog odmora”, izjavio je župan Komadina.

„S ostvarenih 15,2 milijuna noćenja u osam mjeseci dostigli smo 2022. godinu. Komercijalni smještaj je na razini 2022. kao i rekordne 2019. godine. Prošla godina bila je prva prava turistička godina nakon pandemije i očekivali smo da će ove godine uslijediti oscilacije u kretanju turističkog prometa te povratak konkurencije. S obzirom na situaciju veseli da smo ostvarili jako dobre rezultate u predsezoni koja jača iz godine u godinu te je glavni dio turističke sezone ostao na razini već izvrsnih prethodnih godina. Ako govorimo o cjelogodišnjem poslovanju destinacije i održivom razvoju, dobri rezultati u predsezoni i posezoni puno su nam važniji od eventualnog povećanja u kolovozu kada je opterećenje na destinaciju ionako već iznimno visoko. Smjer u kojem želimo ići je put održivog razvoja turizma što podrazumijeva da u vršnim ljetnim mjesecima ne dolazi do još većeg pritiska na destinaciju i infrastrukturu“, pojašnjava Irena Peršić Živadinov.

Župan se osvrnuo i na povećanje cijena i reakcije turista koji se ne žale na cijene koje su tolike i u njihovim zemljama, već se žale na njihov nagli porast koji nisu očekivali. Smatra da će to eventualno biti problem iduće godine jer će ova, po inerciji, završiti na razini planiranog te je zaključio da se treba naći mjera između cijene i kvalitete.

Najbrojniji gosti su i dalje gosti iz Njemačke koji su od siječnja do kraja kolovoza ostvarili gotovo 4 milijuna noćenja i 529 tisuća dolazaka što je 3 posto više noćenja i 5 posto više dolazaka u usporedbi s 2019. godinom. Tijekom kolovoza gosti iz Njemačke ostvarili su 5 posto više noćenja u odnosu na kolovoz 2019. godine. Iako ih u odnosu na kolovoz prošle godine ima nešto manje i dalje su to najbrojniji gosti na regiji. U usporedbi s prvih 8 mjeseci prošle godine, odlične rezultate i poraste u broju noćenja bilježe gosti iz Mađarske (19 posto više), Poljske (3 posto više), Slovenije (2 posto više) i Hrvatske (2 posto više), dok su gosti iz Austrije ostvarili jednak broj noćenja kao 2022. godine.

Prema vrsti smještaja, od siječnja do kolovoza u obiteljskom smještaju ostvareno je 6,8 milijuna noćenja što na razini 2022. ali i 2019. godine. Slijede kampovi s 3,3 milijuna ostvarenih noćenja, što je jednako broju noćenja iz 2022. godine ali 5 posto više u usporedbi s 2019. godinom. U hotelima je ostvareno 2,5 milijuna noćenja što je 1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smještaj s 4 i 5 zvjezdica je i dalje najbolje popunjen, odnosno od početka godine u objektima s 5 zvjezdica ostvareno je 40 posto više noćenja u odnosu na 2019. i 2 posto više u odnosu na 2022. godinu. U objektima s 4 zvjezdice ostvareno je po 2 posto više noćenja u odnosu i na 2022. i 2019. godinu.

Najposjećenije subregije u prvih osam mjeseci u ovoj godini bile su: otok Krk (5,3 milijuna noćenja), Cresko-lošinjski otoci (2,7 milijuna noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (2,6 milijuna noćenja), otok Rab (1,8 milijuna noćenja) i Opatijska rivijera (1,6 milijuna noćenja). Slijede ih još Riječki prsten s nešto više od 880 tisuća noćenja i Gorski kotar s 109 tisuća noćenja.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest