U poduzetničkoj zoni na Škurinjama posađena stabla u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti

21.09.2022. 19:11 | Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti na prostoru Poduzetničke zone Bodulovo zasađeno je 20 stabala melije.

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Akciji sadnje pridružili su se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica  Čistoće Jasna Kukuljan, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i pročelnik Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

 Poduzetnička zona Bodulovo prostire se na 20.000 četvornih metara i podijeljena je u devet parcela od kojih je šest parcela već prodano, a za preostale tri parcela upravo je u tijeku javni natječaj za prodaju. Sadnja stabala je organizirana upravo na dan kada će vlasnici prvih šest prodanih lokacija preuzeti svoje parcele.

„S jedne strane aktiviramo radnu zonu, a s druge njezin prostor oplemenjujemo novim drvoredom. Akcijom sadnje stabala, koju provodimo i u Europskom zelenom tjednu, želimo nam simboličan način pokazati koliko je zelena infrastruktura, kako se sada to u Europskim dokumentima slikovito kaže, važna za život grada i građana, jer smanjuje karbonski otisak, stvara zone poboljšane mikro klime, estetski je prihvatljiva i trebala bi poticaj da i u našim okućnicama i u drugim prostorima stvaramo zelene oaze“, kazao je pročelnik Škunca.
Posađena stabla već su razvijena i kroz nekoliko godina u Poduzetničkoj zoni Bodulovo stvorit će pravi drvored.
„Europski tjedan mobilnosti odlučili smo obilježiti sadnjom stabala u Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Nadam se da će vlasnici uskoro krenuti s realizacijom svojih poslovnih ideja u zoni i da će ona skoro zaživjeti. Isto tako se nadam da će vlasnici parcela slijediti naš primjer i ozeleniti svoje parcele i da ćemo tako dobiti jednu malu oazu za buduće djelatnike zone“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zasađena melija ili očenašica (Melia azedarach L.) je listopadno stablo koje u prosjeku naraste do 12 metara visine. Krošnja mu je rijetka, široka, zaobljena, a korijenski sustav je plitak. Porijeklom je iz područja južne i istočne Azije i Oceanije. Melija nije izbirljiva u pogledu zemljišta, otporna je na sušu i hladnoću te dobro podnosi rezidbu, koja je češće potreba za stabla koja se nalaze uz prometnice. Melija je medonosna i njezini cvjetovi privlače pčele, a plodovi, koji ostaju na drveću i preko zime, hrana su pticama. Narodno ime očenašica je dobila zbog sjemenki koje su se koristile za izradu molitvenih krunica.

Povezane objave

Županija umirovljenicima poklanja  predstavu „Casabianca“

Županija umirovljenicima poklanja predstavu „Casabianca“

Primorsko-goranska županija tradicionalno poklanja predstavu umirovljenicima povodom njihovog dana. Tako će u srijedu, 28. rujna, u 16 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku umirovljenici s područja županije moći pogledati predstavu „Casabianca“. Karte...

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Pin It on Pinterest