U PGŽ veći broj prvašića nego lani, procijepljeno 58 posto odgojno-obrazovnih djelatnika

06.09.2021. 14:01 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: PGŽ

Župan Komadina najavio je posjet OŠ Čavle gdje su dovršeni veliki radovi na adaptaciji fasade, a čak je jedan razred prvašića više

– Svim prvašićima, ali i svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješan početak nastavne godine – poručio je danas župan Komadina, otvarajući redovnu konferenciju za novinare, te ujedno najavio današnji posjet OŠ Čavle gdje su dovršeni veliki radovi na adaptaciji fasade, a čak je jedan razred prvašića više. Obilježavanju prvog dana škole pridružili su se i igrači HNK Rijeke, kako bi uručili prigodne poklone za sve učenike prvih razreda u PGŽ-u.
Danas je preko 28 tisuća učenika i učenica sjelo u školske klupe. Prvi je dan nastave koja će se u PGŽ-u provoditi po modelu A. Upisne brojke su dobre, 11 je više osnovnoškolaca i 10 prvašića, njih ukupno 2246. Čak sedam škola bilježi porast upisa u prve razrede, a to su “Fran Krsto Frankopan” na Krku (32), potom škole u Kastvu (22), Omišlju (18), Delnicama (19), Klani (11), Čavlima (10) i Ravnoj Gori (5).

Kapitalna ulaganja u domove za starije 

Resorna pročelnica Edita Stilin istaknula je na konferenciji za novinare kako se nastava održava prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
– Radi se o trećoj školskoj godini pod mjerama, no ove godine one su nešto relaksiranije, kazala je Stilin te dodala da je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 58 % osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46 % u vrtićima. Pročelnica je izvijestila i o 3,5 milijuna kuna odobrenih bespovratnih sredstava za 94 pomoćnika u nastavni za 99 učenika i najavila novi kapitalni projekt PGŽ-a, dogradnju OŠ “Ivana Rabljanina” za koju će se u četvrtak na Rabu potpisati ugovori o sufinanciranju, odnosno s izvođačima radova i nadzorom.
Osigurano je i 1,6 milijuna kuna sredstava za kapitalna ulaganja u domove za starije osobe, te 100 tisuća kuna za idejni projekt doma za starije osobe u Klani. Dom će se realizirati kroz suradnju županije i pet jedinica lokalne samouprave i kandidirati na EU socijalni fond, izvijestila je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. Bit će građen po najmodernijim standardima, takozvani dom 4. generacije, s kapacitetom od 200 mjesta, dio će biti prilagođen osobama s invaliditetom, a građanima financijski dostupan.

Slikovnice o emotivnoj inteligenciji 

Pročelnica Marač podsjetila je na projekt rane intervencije i detekcije kod djece pokrenutim u vrtićima u Ravnoj gori i Fužinama u kojem PGŽ sufinancira plaću psihologa, a u perspektivi je oformiti cijeli stručni tim. Ujedno, PGŽ u većinskom iznosu financira “Moje mjesto pod suncem”, dnevni boravak za djecu slabijeg imovinskog statusa kojima će biti osiguran obrok i instrukcije. Kupnjom tisuću istoimenih slikovnica o emotivnoj inteligenciji, PGŽ je dodatno potpomogla projekt, a iste će se pokloniti učenicima.

Šest novooboljelih od korone 

Glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je kako je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 798 uzoraka briseva, od čega je šest novooboljelih osoba, dok ih je 24 ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ-u iznosi 362. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a 28 je hospitaliziranih pacijenata, a broj osoba na respiratoru i danas iznosi pet. Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti u KBC-u Rijeka nije bilo preminulih osoba, a udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 7,73 posto. Rončević je rekao kako se brojke značajno povećavaju i da jesen nosi nove izazove. Pozvao je sve na cijepljenje, jer veća procijepljenost znači i manje represivne mjere.

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena   živa   plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena živa plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena...

Pin It on Pinterest