U petak se obilježava Dan crvenih haljina

Foto: PGŽ

Dan crvenih haljina, globalna zdravstveno-edukativna akcija s ciljem podizanja svijesti o rizicima moždanog udara kod žena, svoje peto izdanje obilježava ovog petka. Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost prevencije i zdravog životnog stila te ranog prepoznavanja simptoma.

Obilježavanje akcije, u organizaciji Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te uz podršku Primorsko-goranske županije, su najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

„Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Ova činjenica nas mora svih osvijestiti i upozoriti na važnost prevencije“, poručila je zamjenica Medarić naglasivši kako je niz dobrih preventivnih programa krenuo iz Primorsko-goranske županije, a koji su kasnije preuzeti na nacionalnoj razini.

„Iznimno je važno u ranoj fazi liječiti moždani udar intervencijom, znači spasiti mozak, ukinuti invaliditet, a da bi do toga došlo nužno je podizanje svijesti i rano prepoznavanje. Upravo zbog toga prevencija svih bolesti nema alternative, ali kod moždanog udara ona je zaista pitanje daljnjeg života, preživljenje invaliditeta i zato smo ovdje“, rekao je ravnatelj Ružić i zahvalio svima koji su dali obol ovoj akciji.

Glavni znakovi moždanog udara su slabost, utrnulost ruke i noge, smetnje govora, vida, glavobolja, vrtoglavica dok se kod žena mnogo češće javljaju i manje uočljivi simptomi, poput promjene raspoloženja, štucavice, osjećaj slabosti, istaknula je predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić naglasivši važnost vođenja računa o rizičnim faktorima jer se 80 posto moždanih udara može prevenirati.

Ovogodišnje izdanje Dana crvenih haljina bit će održano u Guvernerovoj palači, a podupire ga niz gospodarstvenika, umjetnika i medija s područja županije, čime je ova zdravstveno-edukativna akcija postala i humanitarno, ali i modno događanje istaknula je predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj te ispred Organizacijskog odbora čije su članice i Barbara Udovičić Papeš, Maja Uremović i Jana Bubnič Arčanin ukratko predstavila program obilježavanja.

Kako spriječiti moždani i srčani udar bit će tema panel rasprave s liječnicima o kojem će iz vlastitog iskustva posvjedočiti i preživjele pacijentice. Središnje događanje modna je revija u crvenim haljinama koje će nositi, kako ih je nazvala Duraj, žene pobjednice, a kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium, Miau couture. Za šminku će se pobrinuti Ibeauty studio Ive Berišić. U glazbenom programu nastupat će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića na gitari dok će na fotografijama sve zabilježiti LaVie photo studio. Svi koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Brukete.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest