U parku Pomerio postavljena skulptura Budućnost, poklon prijateljskog grada Dalian iz Kine

29.12.2021. 15:53 | Mozaik, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

U parku Pomerio postavljena je skulptura Budućnost, poklon gradu Rijeci od strane prijateljskog grada Dalian iz Kine.

Skulptura koja predstavlja dječaka iz Daliana i djevojčicu iz Rijeke, koji zajedno na plaži gledaju u daljinu, simbolizirajući na taj način zajedničke težnje za svjetliju budućnosti, poklon je grada Daliana Rijeci povodom titule Europske prijestolnice kulture koju je Rijeka nosila u 2020. godini, no zbog pandemije dopremanje skulpture bilo je moguće tek ove godine. Autori skulpture koja je izrađena od kombinacije kositra i bronce su Zhong Ma i Deng Wei.

Pomoć djece iz Dječjeg vrtića Vidrice

Skulpturu za zajednički uz pomoć djece iz Dječjeg vrtića Vidrice otkrile zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

„Dalian i Rijeka gradovi su prijatelji već 15 godina i u godinama koje slijede nastavit ćemo razvijati kako prijateljske tako i naše gospodarske i kulturne veze“, istaknula je zamjenica Krpan i dodala kako je skulptura darovana povodom titule Europske prijestolnice kulture, ali i kao simbol dugogodišnjeg prijateljstva dvaju gradova. „Skulptura je još dodatno uljepšala ovaj naš park Pomerio i vjerujem da će se građanima svidjeti, a pogotovo djeci“, istaknula je Krpan.

Suradnja s kineskim gradom od 2006. godine

Suradnja Rijeke i Daliana traje od 2006. godine kada je potpisan Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje i od tada se redovito održavaju kontakti između predstavnika ova dva grada kao i susreti i razmjena događanja koja je uključivala i prijateljsku potporu Daliana prilikom isticanja riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Povodom postavljanja skulpture, gradonačelnik Daliana Chen Shaowang uputio je video poruku u kojoj je istaknuo kako su Rijeka i Dalian u 15 godina prijateljskih odnosa ostvarili opsežnu suradnju u području gospodarstva, obrazovanja, kulture i turizma. „Kako bismo s Rijekom proslavili titulu Europske prijestolnice kulture 2020., izradili smo ovu skulpturu, kao prototip naše skulpture koja se nalazi na trgu Dalian Xinghai. Skulptura djece iz naša dva grada koja gledaju u daljinu na plaži, simbolizira naše vječno prijateljstvo i zajedničku čežnju za boljim životom i svjetlijom budućnošću“, istaknuo je Shaowang.

Otkrivanju skulpture prisustvovali su i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar kao i članovi Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju te bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za čijeg su mandata Rijeka i Dalian i postali gradovi prijatelji.

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest