U ovoj godini 34 suca u Hrvatskoj, među kojima i dva iz riječke regije, dobila odobrenje da iznajmljuju apartmane, stanove i poslovne prostore

01.08.2023. 18:30 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Fiore Vežnaver

Sve je veći broj sudaca u Hrvatskoj koji se počinju baviti iznamljivanjem apartmana turistima, davanjem stanova u najam i iznajmljivanjem poslovnog prostora. Postalo je već sasvim uobičajeno da se na svakoj sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) – koje sucima daje “zeleno svjetlo” da se uz sudačku dužnost registriraju kao iznajmljivači apartmana, kuća i poslovnog prostora ili davatelji stanova u najam – razmatraju zahtjevi sudaca koji se žele i time baviti.
Podaci portala Burin govore da je tijekom ove godine, dakle, u nepunih sedam mjeseci, Državno sudbeno vijeće odobrilo takve zahtjeve za ukupno 34 suca. Indikativno je i da su u istom razdoblju odbijeni zahtjevi 12 sudaca za davanje stanova u najam. 

Povećanje broja sudaca s odobrenim zahtjevima je znakovito i značajno, s obzirom da je, kada smo posljednji put pisali o ovoj temi, u veljači ove godine, odobrenje u ondašnjih posljednjih osam mjeseci dobilo ukupno 12 sudaca.


Zanimljivo je da je na samo jednoj ovogodišnjoj sjednici Državnog sudbenog vijeća, onoj održanoj u travnju, čak 14 sudaca dobilo “zeleno svjetlo” za dodatnom zaradom u nekretninskom poslu. Najveći broj sudaca kojima je dozvoljeno da se registriraju kao iznajmljivači apartmana, stanova i poslovnog prostora dolazi iz Splita, njih je osam. No, sudaca koji se žele ovime baviti ima gotovo iz svih krajeva zemlje, i iz kontinentalne Hrvatske, pa tako sudaca iz Zagreba ima šest, a, primjerice, i dvije sutkinje iz Siska dobile su odobrenje za davanje stanova u najam, pa i suci iz Vukovara i Vinkovaca. Zahtjev za davanje stanova u najam odobren je i dvjema sutkinjama iz Primorsko-goranske županije, sutkinjama iz Rijeke i Crikvenice.
Ipak, indikativno je da u ovoj godini ni jedan sudac iz Istre nije dobio “zeleno svjetlo”, dok se jedan sudac iz Pazina nalazi na listi onih koji su dobili odbijenicu za davanje stana u najam.
Sutkinje su u većini u dobivanju odobrenja, muških kolega je manje. Ima slučajeva i da je istom sucu odobreno iznajmljivanje dvaju nekretnina, no u ogromnoj većini slučajeva radi se o jednom apartmanu, stanu ili poslovnom prostoru. Većina sudaca kojima je odobreno da se bave iznajmljivanjem radi na općinskim sudovima.

U djelokrug rada i ovlaštenja Državnog sudbenog vijeća spada, između ostalog, davanje odobrenja sucima za obavljanje druge službe ili posla uz obnašanje sudačke dužnosti. DSV tako donosi i odluke može li se određeni sudac, uz obavljanje svoje dužnosti, baviti iznajmljivanjem apartmana turistima ili davati stan u najam.

U praksi se događa da DSV daje, primjerice, odobrenje da li neki sudac može održavati radionice za studente na fakultetu i može li biti, na primjer, u komisiji za žalbe nekog nogometnog saveza.

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest