U opatijskom Šporeru otvorena izložba skulptura prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

15.04.2022. 17:57 | Mozaik, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. travnja, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, u organizaciji Festivala Opatija i Muzeja grada Zagreba, otvorena je izložba skulptura „Dodirom do umjetnosti – Mladen Mikulin“.

Pri osmišljavanju koncepcije izložbe, autorice Vesna Leiner i Aleksandra Bugar vodile su se idejom da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe ne vide svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, nego ga doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti. S obzirom na to da je klasičan način doživljavanja umjetničkih djela kroz pogled, u činjenici da se svaka skulptura može dodirnuti leži i njezina različitost. A upravo ta različitost vodi prema jednakosti. Posjetitelji će imati priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom, jer samo kao aktivni promatrači možemo zaista osjetiti i razumjeti umjetničko djelo.

Odabir 19 skulpura nije slučajan

Odabir 19 skulptura koje su predstavljene na izložbi „Dodirom do umjetnosti“ nije slučajan. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao.
Uz skulpture glazbenika Jima Morrisona, glazbenog kritičara Darka Glavana, glumaca Ene Begović i Zvomira Črnka, sportaša Vilka Severa i Snježane Ušić, generala Janka Bobetka, novinara Siniše Glavaševića, književnika Marka Marulića, Dragutina Tadijanovića i Miroslava Krleže, kardinala Alojzija Stepinca, fra Grge Martića, predsjednika RH Franje Tuđmana i gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca, u opatijskom postavu biti će još izložene i biste važnog hrvatskog znanstvenika 12. stoljeća Hermana Dalmatina, originalno postavljena ispred Pazinskog kolegija te Otta von Habsburga, posljednjeg prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije, velikog prijatelja Hrvatske u njenoj borbi za neovisnost, koja je izrađena za prostore Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu.

skulptura Otta von Habsburga

–  Obilježavanjem Svjetskog dana umjetnosti podiže se svijest o raznolikosti umjetničkog izraza i podržava komunikacija umjetnika i šire zajednice, a upravo je ova izložba karakteristična po svojoj pristupačnosti, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

– S osobitim zadovoljstvom sudjelujem na otvaranju izložbe, prvenstveno što se sve događa na Svjetski dan umjetnosti, zatim zato što je izložba itekako inkluzivna te stoga što je ovo svojevrsni nastavak suradnje Grada Opatije s Muzejem grada Zagreba. Zanimljivo je da je jedna od skulptura koja je izložena i počasni građanin Grada Opatije Otto von Habsburg, koji je to postao 2007. godine, naglasio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin prilikom otvaranja izložbe.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Opatije i Grada Zagreba uz sponzorstvo Liburnia Hotels & Villas iz Opatije. Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba se može razgledati od 15. travnja do 8. svibnja.

Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je niza  javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao vrstan portretist Mikulin je izradio niz skulptura osoba iz javnog života. Sam najčešće spominje Jima Morrisona kao osobu koja mu je „odredila život, a njegove su mu pjesme ulile samopouzdanje i hrabrost“.

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest