U opatijskom Ambasadoru predstavljen Maritimni inovacijski klaster

15.11.2021. 15:18 | Regija, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B. , Foto: Grad Opatija, PGŽ

U opatijskom hotelu Ambasador  javnosti je predstavljena udruga MarInn – Maritimni inovacijski klaster.
Na događanju su predstavljene  nove tehnologije u maritimnom sektoru, ciljevi i područja djelovanja Maritimnog inovacijskog klastera kao i nova online platforma koja će služiti za povezivanje partnera i ostvarenje suradnje na projektima u maritimnom sektoru.

Domaćini su poručili da se osnivanjem klastera Hrvatsku se želi vratiti na kartu najjačih pomorskih država, a jedan od glavnih ciljeva je da se na Kvarneru uspostavi globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji. MarInn će postati okosnica razvoja maritimne industrije u Republici Hrvatskoj, a prioritetna područja koja će klaster razvijati bit će autonomna vozila, čiste tehnologije s naglaskom na vodik, transformacija otpada u energiju te pametne, zelene i samoodržive marine.

Nakon predstavljanja je uslijedila panel rasprava pod nazivom “Inovacije i tehnologije u maritimnoj i drugim industrijama” na kojoj su sudjelovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te izvršni direktor Lürssen grupe Justus Reinke. Na predstavljanju su sudjelovali  i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i dožupan Vojko Braut. 

MarInn je platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja te razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Osnivanjem i širenjem klastera Hrvatska ima priliku pokazati kako ima ljude i potencijal za ostvarivanje vrhunskih rezultata u maritimnoj industriji, posebice u razvoju plovila budućnosti, čiste tehnologije, autonomne platforme i brojnih drugih tehnologija.

 

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

U JGL-u su ugostili grupu oftalmologa iz Kraljevine Saudijske Arabije u okviru, kako je objašnjeno," strateškog smjera internacionalizacije i daljnjeg širenja poslovanja na globalnim tržištima". Posjet je uključio obilazak sterilnih proizvodnih pogona...

Pin It on Pinterest