U nedjelju se na Viškovu održava Majevica, fešta od mladega leta

Prve nedjelje u svibnju tradicionalno se održavao posljednji proljetni ples prije odlaska na radove i Bele nedeje. Noć prije plesa mladići su kuće djevojaka koje su im se sviđale ukrašavali cvijećem – majevicom. Događalo se i da su djevojkama koje im se nisu sviđale ostavljali broskvu. Ona je za djevojke značila sramotu, pa su ustajale ranom zorom kako bi ju, u slučaju da su je dobile, uklonile.
U spomen tom običaju održava se Majevica – fešta od mladega leta, manifestacija posvećena predstavljanju autohtone kuhinje, načina života, alata, igri i običaja.
Organizatori pozivaju na “pravu feštu po starinski” u nedjelju, 7. svibnja, na parkiralištu Milihovo s početkom u 14 sati. Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda, sajam eko proizvoda i suvenira uz posebne goste, starinske igre i brojne aktivnosti.
Organizirana je i mladoletnja šetnja na Lončevu grižu. Šetnja kreće u 10 sati s parkirališta Milihovo uz pratnju vodiča Planinarskog društva Viškovo.
“Upoznajte naš zavičaj kroz ugodnu šetnju stazom Lončeva griža, saznajte ponešto o klesarima i kavadorima, doživite izložbu na otvorenom i otkrijte nezaboravan pogled na Kvarner s istoimenog vidikovca. Zatim nam se pridružite na Milihovu i doživite pravu štoriju od hrane i običaji”, navode organizatori.

“Uz vesele koračnice Limene glazbe Marinići i nastup mažoretkinja otvorit ćemo program manifestacije čija je okosnica upravo tradicija i običaji Halubja. Stoga, krenite u istraživanje nekadašnjeg načina života uz bogatu ponudu tradicionalnih jela. Okusite djelić Halubja kroz četiri jela iz zavičajne kuharice Bokunić užanci: gulaš s palentun kompiricom, njoki sa šparugami i bljušćon, maneštra z domaćun kumbasicun i slatki njoki. Interpretirat će se autohtona jela pripremljena s tradicionalnim namirnicama, a pripremiti će ih profesionalni kuhar Kristian Kozmić uz pomoć Dalibora ‘Hoky’ Horvata.
A ako se pitate ima li nečega slatkoga, odgovor je: naravno da ima. Nakon dobrog obroka zasladite se ukusnim tradicionalnim slasticama koje će pripremiti Halubajske mažoretkinje. Mlade generacije Dječjeg vrtića Viškovo i Osnovne škole „Sveti Matej“ kroz recitacije će pokazati kako i oni govore po domaći, njeguju čakavsko narječje i izričaj. Članice Delavske katedre Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ prezentirat će svoje vještine šilice”, preciziraju iz Općine Viškovo.
Kod izlagača eko proizvoda, suvenira i rukotvorina vjeruje se da će pažnju privući raznolika ponuda domaćih ekoloških mliječnih i mesnih proizvoda, meda i pčelinjih proizvoda, maslinovog ulja, domaćeg vina, lavandinih proizvoda, ručno rađenih fritula, domaćih keksi i voćnih likera, u ponudi će biti i ručno rađeni predmeti za uporabu, unikatan nakit, suveniri i rukotvorine od recikliranih materijala.

Na ovogodišnjem sajmu pridružit će se i posebni gosti iz Hlebina te Ilirske Bistrice. Predstavit će se Udruga Stari zanati iz Hlebina, a zahvaljujući domaćicama-članicama udruge prezentirat će se bregofska pita: specijalitet koprivničkog kraja i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Domača marenda iz Ilirske Bistrice predstavit će se mnoštvom lokalnih proizvoda Brkina i Zelenog krasa poput sireva, suhomesnatih proizvoda, čajeva, meda, domaćeg craft piva, a kao posebna atrakcija izdvaja se pečeni pršut.

Zabavu za najmlađe ponudit će starinske igre poput skakanja u vrećama, potezanja konopa, bacanja potkova, ali i vožnja u starinskom vrtuljku i kočiji te zanimljive vatrogasne igre i poligon DVD-a Halubjan. Oni malo stariji sreću će okušati u boćanju i tomboli.

“Na našem starinskom kantuniću stvorite i ponesite uspomenu na Majevicu, a cjelokupan dojam zaokružiti će ugodna glazbena atmosfera grupe Point”, navode iz Općine Viškovo.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest