U Muzeju Grada Rijeke predstavljene narodne nošnje naroda Crne Gore

23.12.2021. 13:13 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

Savez Crnogoraca Hrvatske, u suradnji s Folklornim ansamblom „Zora“ Opatija, predstavio je u Muzeju grada Rijeke narodne nošnje naroda Crne Gore: Crnogoraca, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata/Bokelja, iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore.

Nošnje je odabrala kustosica Etnografskog muzeja Cetinje, Tatijana Rajković, a modele, članove FA „Zora“ Opatija odabrao umjetnički koreograf Gabrijel Funarić. Predstavljena je crnogorska muška i ženska svitna /svečana nošnja, nošnja Bokeljske mornarice i ženska Dobrotska nošnja, zatim bošnjačka muška i ženska nošnja (Rožaje) te albanska muška nošnja i albanska ženska nošnja (Rožaje).

Predstavljanju narodnih nošnji naroda Crne Gore prisustvovali su zamjenik župana Petar Mamula te predstavnici nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci i na širem području Primorsko-goranske županije.
Predstavljanje narodnih nošnji naroda Crne Gore – Crnogoraca, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, potaknuto je željom za vrednovanjem i promocijom bogatstva i raznovrsnosti njihovog tradicionalnog odijevanja, kao i bogatstva isprepletenosti različitih kultura.

Brojne kulturološke osobnosti koje se javljaju kao refleksija kulturnog, etničkog i vjerskog identiteta naroda koji nastanjuju prostore Crne Gore, čine jedinstvenu cjelinu sveukupnog kulturno-povijesnog nasljeđa. Ratovi, vjerski utjecaji, ekonomske prilike i gotovo neprekidna migracijska strujanja, presudno su kroz povijest utjecali na promjene u demografskoj strukturi određenog područja. Kao rezultat isprepletenosti stanovništva različitog nacionalnog i vjerskog sastava, nastala je specifična kulturna riznica iz čijeg se bogatog i raznolikog nasljeđa, kao posebna dragocjenost izdvajaju narodne nošnje.

 

 

 

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

U JGL-u su ugostili grupu oftalmologa iz Kraljevine Saudijske Arabije u okviru, kako je objašnjeno," strateškog smjera internacionalizacije i daljnjeg širenja poslovanja na globalnim tržištima". Posjet je uključio obilazak sterilnih proizvodnih pogona...

Pin It on Pinterest