U crikveničkom hotelu zaposlili dvije Filipinke kao sobarice, bez dozvole za taj rad, sud odbio optužbu protiv poslodavca, jer je zbog toga već platio 60.000 kuna

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: P. B. (ilustracija)

Općinski sud u Crikvenici odbio je optužbu protiv zagrebačke tvrtke i njene direktorice zbog toga što su u jednom crikveničkom hotelu zaposlili dvije Filipinke kao sobarice, a dozvole za boravak i rad su im izdane za obavljanje poslova recepcionerki. Sud je, naime, zauzeo stajalište da se ne može dvaput suditi za istu inkriminaciju, da su za isti prekršaj već pravomoćno kažnjeni.
Crikvenički sud je proveo postupak temeljem optužnog prijedloga Državnog inspektorata, koji je  tvrtku i njenu čelnicu teretio da su  počinili prekršaj iz Zakona o strancima, kada su dvije Filipinke zaposlili kao sobarice u hotelu u travnju i svibnju prošle godine.
Okrivljeni su u pisanoj obrani naveli kako priznaju počinjeni prekršaj, naglašavajući da na usmeno rješenje inspektora o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti nisu ulagali žalbu, već su odmah uplatili u državni proračun 60 tisuća kuna. Zatečenim radnicama izdani su prekršajni nalozi i oni su im podmirili novčane kazne.


Sud je obavio uvid u zapisnik Državnog inspektorata, u kojem se, između ostalog, navodi da je inspektor rada donio usmeno rješenje kojim se poslodavcu, zagrebačkoj tvrtki, zabranjuje obavljanje registrirane djelatnosti u crikveničkom hotelu do otklanjanja utvrđenih nedostataka u poslovanju, a najkraće na mjesec dana. Utvrđeno je i da se mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti neće izvršiti ako tvrtka u roku od tri dana inspektoru rada dostavi dokaz da je izvršio uplatu od 30 tisuća kuna za svaku Filipinku. Potvrđeno je da je ta uplata od 60 tisuća kuna u korist državnog proračuna obavljena još istog dana.
Sud u obrazloženju presude naglašava da je postupio u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Maresti, po načelu da se ne može dvaput suditi za istu stvar, pa je protiv okrivljenika odbio optužbu, jer se primijenjene administrativne mjere smatraju presuđenom stvari, a okrivljenici su platiti inkriminirani iznos.
Na presudu crikveničkog suda postoji pravo žalbe, o kojoj onda odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest