Trojica bivših direktora Novog lista oslobođena optužbe da su riječku novinsku kuću oštetili za 822 tisuće kuna

22.09.2022. 11:16 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Vijeće Županijskog suda u Rijeci danas je oslobodilo optužbe trojicu bivših članova uprave Novog lista – Alberta Faggiana, ujedno i bivšeg većinskog vlasnika te riječke novinske kuće, te Gordana Kneževića i Slavena Žmaka – koji su se teretili da su oštetili Novi list za oko 822 tisuće kuna.
Vijeće, kojem je predsjedao sudac Domagoj Vučkov, zaključilo je kako sudskim procesom nije dokazano da su trojica bivših čelnih ljudi riječke novinske kuće počinili kazneno djelo za koje su optuženi, a to je zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, a za pretpostaviti je da će se žaliti riječko Županijsko državno odvjetništvo, pa će na kraju arbitrirati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske.

NOVIM ANEKSOM UGOVORA CIJENA TISKANJA SMANJENA na 1,6 kuna

Bivšim članovima uprave Novog lista sudilo se pod optužbom da, pojednostavljeno rečeno, nisu postupali kao savjesni gospodarstvenici, te da su prouzročili štetu tvrtki o čijim su imovinskim interesima, kao rukovodeći ljudi, bili dužni brinuti.
Bit inkriminacija u optužnici jest da je odlukom uprave Novog lista u ožujku 2013. godine smanjena cijena koja je dotad plaćana Novom listu za tiskanje primjeraka Zadarskog lista. Albert Faggian tada je bio vlasnik tvrtke Andre, većinskog vlasnika Novog lista, a firma Andre je ujedno bila i 100-postotni vlasnik zadarske tvrtke RTD, izdavača Zadarskog lista. Tužiteljstvo je tvrdilo da je cilj smanjenje cijene bio da se RTD-u pribavi “nepripadna imovinska korist”. Knežević, kao tadašnji predsjednik uprave Novog lista, te Faggian i Žmak, kao članovi uprave riječke novinske kuće, teretili su se da su na zajedničkom sastanku donijeli jednoglasnu odluku da se smanji cijena tiskanja Zadarskog lista na svega 1,6 kuna (iako je kalkulacija ukazivala da bi najniža cijena trebala biti 1,88 kuna), kao i priloga TV 7, uz ispuštanje ostalih stavki iz dotadašnjeg aneksa ugovora kojim su regulirani odnosi o dugoročnoj poslovnoj suradnji dvaju dnevnika. Gordan Knežević je tako 1. ožujka 2013. godine potpisao novi aneks ugovora, a tijekom godinu i mjesec dana je tiskanjem po nižim cijenama za Novi list nastupila šteta od oko 822 tisuće kuna, dok je izdavač zadarskog lista u tom iznosu stekao imovinsku korist, tvrdilo je tužiteljstvo.

opasnost da izdavač Zadarskog lista upadne u stečaj prijetila  još većom štetom

No, vijeće riječkog suda  današnjom je objavom presude pokazalo da ima drukčije stajalište o inkriminacijama. Sud je zaključio kako slučaj treba gledati u širem kontekstu, da je Novom listu u cilju bilo nastaviti poslovnu suradnju s RTD-om, izdavačem Zadarskog lista, koji je bio u poslovnim problemima i stalno dugovao Novom listu, a opasnost da izdavač Zadarskog lista upadne u stečaj prijetila je još većom štetom, mogućnošću da se dugovi uopće ne naplate. Zaključeno je kako postupanje članova uprave Novog lista treba gledati u svjetlu prilagođavanja tadašnjoj situaciji u poslovanju i u svjetlu pokušaja da se pomogne poslovnom partneru da opstane na tržištu.
Sudsko vijeće pozvalo se na nalaz financijsko-knjigovodstvene vještakinje, prema kojem je i sniženom cijenom Novi list pokrivao troškove tiskanja Zadarskog lista.

FAGGIAN SE ZALOŽIO DA NOVI VLASNIK PODMIRI DUG IZDAVAČA ZADARSKOG LISTA 

Sudac Domagoj Vučkov uvodno je u obrazloženju presude naveo kako nekoliko stvari u ovom slučaju preteže na osuđujuću presudu, ali je više elemenata na strani oslobađajuće presude. Jedan od onih što prevažu na drugu stranu je i činjenica da je tada Novi list od suradnje sa Zadarskim listom ostvarivao godišnji prihod od dva milijuna kuna, a ukupno 20-ak milijuna od 2002. do 2013. godine, pa je postojala želja da se zadarski izdavač spasi i nastavi poslovna suradnja. Sudu se optužba o pogodovanju izdavaču Zadarskog lista doima upitnom i zbog okolnosti da se Albert Faggian, kada je izlazio kao vlasnik iz novinske grupacije oko Novog lista, angažirao da novi vlasnik (i sadašnji), slovačka grupacija JOJ Media House, podmiri dug izdavača Zadarskog lista prema Novom listu u iznosu od oko 3,3 milijuna kuna.
S druge strane, suspektno je bilo da je sporni aneks oko spuštanja cijene tiskanja potpisan samo dan nakon što je Faggian postao   vlasnik izdavača Zadarskog lista. Stajalište je suda da se novim aneksom ugovora Novi list odrekao dijela zarade, ali da od takvog poslovanja nije ostvarivao gubitak, ni štetu, kako je inkriminirano. Ispostavilo se da se i drugim partnerima Novog lista – Glasu Istre, La voce del popolo i Karlovačkom listu – mijenjala cijena tiskanja.

VJEŠTAKINJA: I SNIŽENOM CIJENOM NOVI LIST JE POKRIVAO TROŠKOVE TISKANJA ZADARSKOG LISTA

Na mogućnost da bi ishod sudskog procesa mogla biti oslobađajuća presuda ukazalo je i saslušanje financijsko-računovodstvene vještakinje, koja je prije nekoliko mjeseci u sudnici dala dopunu svog pisanog nalaza. Ona je tada  ustvrdila kako je inkriminirana cijena tiskanja Zadarskog lista od 1,6 kuna po primjerku u cijelosti pokrivala troškove – repromaterijala i električne energije – bez ljudskog rada. Ali, Zadarski list se tiskao u redovno radno vrijeme, u okviru vremena za koje su djelatnici i inače bili plaćeni za svoj rad, objasnila je tada vještakinja Diana Tomljanović Butković. Po njenom mišljenju, troškovi repromaterijala i struje bili bi pokriveni i s nižom cijenom, pa i do 1,32 kune po primjerku.
Vještakinja za financije i računovodstvo složila se s tezom bivšeg većinskog vlasnika Novog lista Alberta Faggiana da je uprava morala nešto poduzeti nakon što je nakladnik Zadarskog lista izgubio u Zadru važnog poslovnog partnera. Odgovarajući na pitanje koji bi bio opravdani ekonomski razlog da se smanjuje cijena tiskanja u situaciji kada dug za tiskanje raste, vještakinja je kazala kako je vjerojatno bio cilj da se pomogne zadarskoj tvrtki da opstane kao izdavač, a interes Novog lista bio u tome da ne prekine suradnju, nego pokuša doći do smanjenja duga i pozitivnog poslovanja zadarske tvrtke, dok je alternativa tome bila prisilna naplata upitnog ishoda, pa mogući stečaj zadarske tvrtke.

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest