TOBOGAN 2022: bogato izdanje dječjeg festivala za razigran početak ljetnih ferija

22.06.2022. 12:59 | Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Od ponedjeljka, 27. lipnja, do petka, 8. srpnja, održat će se šesto izdanje festivala “Tobogan”, posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće. Novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi krajem lipnja i početkom srpnja u grad posebnu energiju i veselje.

Program 6. Tobogana predstavili su zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, Ana Jurčić i Marta Ban u ime Art-kina i drugi.

VIŠE OD 80 AKTIVNOSTI I 20 RADIONICA


„Dječja kuća i Tobogan su ponajbolje što nam je ostalo od projekta Europske prijestolnice kulture – boravkom u Dječjoj kući i sudjelovanjem u Toboganu djeca mogu vrlo kreativno provesti svoje ljetne ferije“, poručila je zamjenica Krpan.

Pročelnik Šarar istaknuo je kako Grad Rijeka, ustanove i udruge imaju predivnu priliku da Dječju kuću grade svakog dana.
„Ona neće biti nikad gotova, zašto što se današnja djeca toliko brzo mijenjaju da im svake godine moraš ponuditi nešto novo“, kazao je pročelnik Šarar, izrazivši nadu kako će festival u idućim godinama prerasti u ozbiljno mjesto kulture, pa čak i kulturnog turizma za djecu na razini Hrvatske.

Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za kvalitetnim sadržajima ispunjenim danima poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici. Ujedno, fizičkim nastankom Dječje kuće i oblikovanjem dobrog dijela kvarta “Benčić” festival je dobio novi ugodan i funkcionalan okvir za daljnji razvoj. Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove, a izdanje 2022. godine činit će preko 80 jedinstvenih aktivnosti, preko 20 radionica u rasponu od animacije do elektronike, obiteljski kreativni park party u dvorištu “Benčić” prvog dana festivala, izrada scenarija za video igru Dječja kuća, izložba posvećena Malom princu, filmske projekcije posvećene učenju znakovnog jezika, igre rješavanja zagonetki, kvizevi, turniri…

dJEČJA KUĆA SREDIŠNJE MJESTO DOGAĐANJA

„Normalno, naša Dječja kuća će biti središnje mjesto radnje te ju možete posjetiti na kakvoj radionici, predstavi, projekciji ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra. Za razliku od protekle godine prednje dvorište Dječje kuće više nije gradilište već zelena livada, nema ograničenja boravka u fizičkim prostorima i maski, u Dječjoj kući djeluje i snack&caffe bar “Baltazar”, a Dječja kuća je već etablirano mjesto za dolazak na različite aktivnosti, knjižnicu, filmske projekcije, igre… Stoga su svi sastojci za jedan super sladak “Tobogan” u posudi! Vidimo se!“, poručuju organizatori.

Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka, 20. lipnja. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice.  

Povezane objave

Tihomir Pojer novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka

Tihomir Pojer novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka

Novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka je Tihomir Pojer, policijski službenik koji je do sada bio raspoređen na poslovima u Sektoru kriminalističke policije, objavila je Policijska uprava primorsko-goranska. U obrazloženju rješenja, kojeg potpisuje...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (178)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (178)

PETAK, 24. lipnja 2022. KOZALA, 12.00Boris Lavrenčić (1953) DRAGA, 14.30Milan Cibić (1939) DRENOVA, 11.00Mate Antolos (1936) PONEDJELJAK, 27. lipnja KOZALA, 12.30Luka Ilić (1942) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest