Tijekom ove godine dvaput više poginulih na cestama u županiji nego u istom razdoblju lani, policija poziva na oprez i najavljuje veće kontrole

17.08.2023. 11:29 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, Screenshot Nova tv

Policija je nanovo pozvala na povećani oprez u prometu, s obzirom da je u ovoj godini na cestama u Primorsko-goranskoj županiji došlo do velikog porasta broja najtežih prometnih nesreća, onih s tragičnim posljedicama.
U prvih sedam mjeseci ove godine na prometnicama pod ingerencijom Policijske uprave primorsko-goranske zabilježen je neznatan porast ukupnog broja prometnih nesreća od 1,3 posto, dok je broj teže ozlijeđenih veći za 9,7 posto, a lakše ozlijeđenih veći za 7,8 posto.
Nažalost, najveći je porast broja smrtno stradalih osoba, čak ih je dvaput više nego lani u istom razdoblju, odnosno velikih 112,5 posto  više je poginulih. Od početka 2023. godine do danas na području Policijske uprave primorsko – goranske smrtno je stradalo 17 osoba (od toga pet osoba u kolovozu), dok je u istom periodu prošle godine bilo osam smrtno stradalih osoba.
Iz policije navode da je najviše osoba smrtno stradalo zbog:

brzine neprimjerene uvjetima – 6 osoba,
nepropisnog kretanja vozila na kolniku – 5 osoba,
vožnje na nedovoljnoj udaljenosti – 2 osobe,
po jedna osoba zbog nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja, nepropisnog obilaženja te propusta, odnosno pogreške pješaka.


“Ističemo da su sudionici nekih od ovih prometnih nesreća (ne isključivo smrtno stradali), bili pod utjecajem alkohola, nisu koristili sigurnosni pojas, nisu imali propisanu zaštitnu kacigu ili su upravljali neregistriranim vozilima. Napominjemo da je od ukupnog broja smrtno stradalih – njih devet, odnosno više od 50 % osobe su koje su sudjelovale u prometnim nesrećama na dva kotača, i to:
vozač bicikla,
vozač mopeda,
putnica na motociklu,
šest vozača motocikla.

Podsjećamo, od ukupno šest smrtno stradalih vozača motocikala, trojica su poginula tijekom proteklog tjedna (na području Matulja, Vrbovskog te između Selca i Novog Vinodolskog), a riječ je o vozačima u dobi od 44, 55 i 64 godine života.
Uzrok prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali motociklisti, a koji su i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, je grubo kršenje propisa od strane vozača motocikala.
Osim spomenutih, u ovom razdoblju smrtno su stradali i vozač osobnog vozila, dva putnika u osobnom vozilu, tri pješaka i dva radnika na cesti.
U cilju povećanja ukupne sigurnosti prometa na cestama te time i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama, službenici prometne policije će tijekom kolovoza i nadalje maksimalno pokrivati sve cestovne pravce koji se statistički iskazuju kao najugroženiji, kako bi se na taj način preventivno djelovalo na vozače i u što većoj mjeri suzbilo činjenje prometnih prekršaja.


Policija planira provođenje ciljanih aktivnosti koje će biti usmjerena na:

nadzor vozača koji upravljaju pod utjecajem alkohola i/ili opojnih droga,
nadzor vozača koji ne poštuju ograničenja brzine,
nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje,
nadzor vozača koji ugrožavaju sigurnost pješaka u prometu, ali i pješaka koji grubo krše prometne propise i izlažu sebe opasnostima.

Sukladno prikazanim pokazateljima, pozivamo vozače da:

ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola,
poštuju propisana ograničenja brzine kretanja, odnosno brzinu prilagode stanju i uvjetima na kolniku,
koriste sigurnosni pojas, zaštitnu kacigu i pravilno prevoze djecu u vozilu,
drže razmak između vozila, 
ne oduzimaju prednost prolaza.

Napominjemo da je policija tek jedan od čimbenika sigurnosti prometa na cestama, dok je znatna odgovornost na samim sudionicima u prometu te njihovom poštovanju prometnih pravila i propisa”, naglašavaju iz policije.

Najčitanije


Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest