Svećenik sa Srdoča odbio krstiti dijete lezbijskog para, na Facebooku pitao druge što misle o tome

30.08.2022. 20:39 | Rijeka, Rijeka & Regija

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča nedavno je odbio krstiti dijete lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom, javlja N1 televizija.
Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vjere odgovara: “Zato što su oni već u grijehu, njih dvoje je u grijehu jer žive u suprotnosti s naukom Katolilčke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo.
I stanovnici Srdoča čuli su za to. Jer je velečasni o svemu upitao pastvu na Facebooku, upozorivši da nema vrijeđanja. Neki su stali na Zebinu stranu.
“Moja je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

teolog grozdanov: crkva bi trebala funkcionirati na milosti

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.
“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebala uključivati, Crkva bi trebala funkcionirati na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote”, rekao je Zoran Grozdanov.
N1 je pitao LGBT teologe što onda s takvom djecom, željenom od roditelja, ne i crkve.
“Ja sam nisam sigurno uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna, onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, na žalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice”, rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.
No, ima kršćana i kršćana, potvrđuje, uvijek postoji i druga strana medalje.
“Najkraće rečeno postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo divna udruga ‘Neprocjenjiva’ koja pruža podrušku LGBT vjernicima. Postoji svećenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno”, kazala je Greta Grakalić Rački.

dogradonačelnica krpan: iskreno mi je žao što je velečasni odbio krstiti dijete

Grad Rijeka svake godine izvjesi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.
“Meni je iskreno žao što je velečasni odbio krstiti dijete, doista smatram da crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista smatramo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeka.
I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.
“Kako govori naš nadbiskup, Isus Krist, Crkva treba ići u susret svakoj osobi”, rekla je Krpan.
Iz Ureda koadjutora dobili smo kratak odgovor da nadbiskup nije upoznat s ovim konkretnim predmetom te nemamo njegov komentar. No podsjetimo, Uzinić je ne tako davno, na dan borbe protiv homofobije, zamolio oprost od homoseksualnih osoba ako se osjećaju odbačenim, javlja N1.

 

Svećenik Kristijan Zeba je na svom facebook profilu objavio što je na stvari, htijući čuti i tuđa mišljenja.
“Evo jedno pitanje svim mojim ovdje prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim podijelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.
Dobijem upit. Ovo je slučaj ovdje u Rijeci.
Dvije žene su se civilno ozenile i umjetnom oplodnjom dobiju dijete.. Njihov je upit: mi želimo da nam se dijete krsti?
Ajmo sada odgovor na ovo pitanje u duhu Sinodalne Crkve… Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vrijeđanja i ružnih riječi. Hvala na pomoći…”, napisao je Zeba.

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest