Sutra u “Zajcu” riječka premijera baletnog spektakla „Spartak“

27.02.2023. 12:41 | Mozaik, Novosti

Foto: Saša Novković

Baletni spektakl „Spartak“ svoju će riječku premijeru doživjeti u utorak, 28. veljače.
Zagrebačku premijeru jednog od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana, u koreografiji i režiji Jiříja Bubeníčeka te koprodukciji zagrebačkog HNK-a i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, publika je ispratila ovacijama i dugotrajnim aplauzom.
Uzbudljiva i moćna Hačaturjanova glazba i popularna epska priča koja je osvojila i zlatni Hollywood u dojmljivoj Bubeničekovoj koreografiji zapravo je prvo cjelovito izvođenje ovog cjelovečernjeg baleta na hrvatskoj sceni. U dramatičnoj plesnoj povijesnoj priči izmjenjuju se masovne scene borbe i intimni ljubavni prizori.
U riječkim izvedbama nastupit će veliki baletni ansambl zagrebačkog HNK-a uz Riječki simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija.


Prema osobnoj viziji Jiříja Bubeníčeka, Hačaturjanova glazba oslikava novu liniju priče, oslikava pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavlja likove s njihovim intimnim pričama. Središnja ljubavna priča je ona Spartaka i Valerije, supruge rimskog diktatora Sule. Spartak je rastrgan između ljubavi prema jednoj ženi i posvećenosti borbi za slobodu od ugnjetavanja. Druga ljubavna linija vezana je uz ljubomoru rimske bogatašice Eutibide, očarane Spartakom, koju će njegova neuzvraćena naklonost nagnati da pokuša uništiti sve što je stvorio. Treća, neostvarena, ljubavna priča ona je Spartakove sestre Mirze i mladog gladijatora Artoriksa.

„Naš balet njeguje novi pristup koji se ne temelji toliko na pokazivačkoj  strukturi predstave koliko na ponovo ispričanoj i kazališno strukturiranoj priči. Novi libreto koji smo napravili potaknuo me da sa svježim pogledom pristupim glazbi Hačaturjana. Zaljubio sam se u tu glazbu i organizirao je tako da slijedi novi tijek radnje“, izjavio je koreograf Jiři Bubeniček.
Reprizne  izvedbe su na pozornici „Zajca“ 1, 3, 4. i 5. ožujka 2023.

 

Hačaturjan je skladao „Spartaka“1954. godine, a iste je godine za to djelo nagrađen Lenjinovom nagradom.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest