Sutra u Rijeci kreće obilježavanje „Dana zdravih gradova“

13.05.2022. 15:38 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U sklopu projekta „Rijeka-Zdravi grad“, nizom programa i aktivnosti u sljedećih šest dana, od 14. do 20. svibnja, obilježit će se Dan zdravih gradova. Cilj obilježavanja Dana zdravih gradova je skrenuti pozornost šire javnosti na važnost usvajanja zdravih životnih navika, te ujedno obilježiti Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, Europski dan debljine, Hrvatski dan šećerne bolesti, Svjetski dan hipertenzije i Svjetski dan nepušenja.

„Obilježavanjem Dana zdravih gradova, trudimo se svake godine prezentirati i provoditi razne aktivnosti usmjerene na određene javnozdravstvene teme koje su odabrane kao prioritetne u zaštiti zdravlja građana“, istaknuo je u ime Grada Rijeke voditelj projekta „Rijeka-Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Aktivnosti u sklopu ovogodišnjeg programa započet će ove subote kada će se u parku Mlaka s početkom u 10 sati održati program „Pale su maske, krećimo se i vježbajmo do daske“ koji će uključivati vježbanje i šetanju parkom za sve zainteresirane građane te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Povod za održavanje ovog programa je obilježavanje Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti, Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije te Dana zdravih gradova.

„Ova, kao i brojne druge akcije koje provodimo, usmjerene su ka podizanju svijesti građana o nekim važnim javnozdravstvenim temama, a uvijek naglašavamo i kako je tjelesna aktivnosti uvijek dobra preventivna mjera za mnoge bolesti“, istaknula je Helena Glibotić Kresina u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Program će se nastaviti u ponedjeljak kada će se na postamentima na Korzu povodom Svjetskog dana nepušenja otvoriti izložba učeničkih plakata na tu temu, a bit će izveden i ulični performans kojim se želi osvijestiti šteta od pušenja. 

„Ovom kampanjom želja nam je osvijestiti građane o štetnosti pušenja u Hrvatskoj te pozvati na bolje javne politike vezane uz regulaciju ukupnih šteta i troškova povezanih s pušenjem“, objasnio je Darko Roviš s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te voditelj Tematske grupe za Potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka-Zdravi grad“.

U srijedu u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se javna tribina pod nazivom „Brini za svoje zdravlje“. Tribinu povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije, Europskog dana debljine i Dana zdravih gradova, organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Grad Rijeka te Medicinska škola Rijeka.    Završno događanje ovogodišnjeg obilježavanja „Dana zdravih gradova u Rijeci“ bit će u petak,  kada će se održati predstavljanje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ te prezentacija sudjelovanja Grada Rijeke u radu Europske mreže zdravih gradova.  

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

Pin It on Pinterest