SUĐENJE ZA “AFERU MATRIKULA” OPET ZAPELO: nedolazak optuženika nanovo “minirao” početak procesa skupini okrivljenih u lancu lažiranja oko pomorskih knjižica

16.01.2023. 16:03 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Još jednom je u riječkom Županijskom sudu odgođen početak suđenja devetorici optuženih koji se terete da upleteni u lanac u makinacija, lažiranja oko pomorskih knjižica i upisivanje neodrađenog plovidbenog staža. Ovog puta u sudnicu nisu došla četvorica optuženika, a izostala je i odvjetnica jednog okrivljenika.
Sljedeća rasprava zakazana je za dva mjeseca, a tada bi trebalo biti objavljeno i je li sudsko vijeće prihvatilo današnji prijedlog jednog optuženika da se protiv njega razdvoji postupak.
Podsjetimo, ni od prošlog ročišta u studenom prošle godine nije bilo ništa, jer su tada izostala druga dvojica optuženika i dvoje odvjetnika.
Optužnica USKOK-a podignuta je protiv 37 okrivljenika, ali se u međuvremenu većina nagodila s USKOK-om oko kazni, tako da na kraju na optuženičkoj klupi sjedi manjina koja je odlučila u sudskom procesu tražiti šanse za bolji prolazak u kaznenom postupku. Optuženi su za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

MAKINACIJE S OVJERAVANJEM PLOVIDBENOG STAŽA

Prvooptuženi u procesu je Riječanin Siniša Mišković (51), kao odgovorna osoba u riječkoj tvrtki Macon, koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture stekla pravo na upise plovidbenog staža pomoraca u CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva mora), a ujedno je bio odgovorna osoba u tvrtki Alioth Shipping and Trading LTD.
Miškoviću se stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugooptuženog Ismeta Hađiosmanovića (61) iz Viškova pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

fiktivni ugovori o radu

USKOK tereti Miškovića da je prvo, radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva. Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda. Po potrebi je, tvrdi USKOK, potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.
Postupajući na ovakav način Mišković je od okrivljenih pomoraca – ukupno njih 35 – preuzeo ukupno najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. Te iznose je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenim Hađiosmanovićem, tvrdi USKOK.

PRIJE ŠEST GODINA PRIVEDENO 37 AKTERA SLUČAJA

Afera je buknula u listopadu 2017. godine, kada je privedeno svih 37 aktera slučaja, a prvookrivljeni Mišković pritvoren. Prvi rezultati istrage pokazali su da je raspolagao i s nekoliko pečata brodova, od kojih je jedan prije više godina izrezan, a drugi su promijenili naziv. Tada se ispostavilo da je među osumnjičenima, mimo dvojice glavnih aktera, najveći broj pomoraca sa srednjom stručnom spremom, ali da ima i dizaličara, elektroničara, vozača, automehaničara, strojobravara, brodostrojara, ugostitelja i skladištara. Prvi nalazi istrage pokazali su da je za lažiranje pomorske knjižice u jednom slučaju plaćeno čak 2.500 eura. Optužnica je podignuta u kolovozu 2018. godine.

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading...
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

PONEDJELJAK, 27. OŽUJKA 2023. ZAMET, 12.30Mladen Srdoč (1943) DRENOVA, 14.30Boris Šimičević (1964) RUKAVAC, 14.00Jožica Ivanić (1954) BARBAT, 16.00Tomislav Debelić (1937) SRIJEDA, 29. OŽUJKA  KOZALA, 14.30Dorotea...

Pin It on Pinterest