Suđenje suspendiranom pročelniku u Gradu Rijeci Vladimiru Bencu: zaključeno čitanje dokumentacije koju USKOK predlaže kao dokaze, uskoro saslušanje svjedoka

25.01.2023. 16:59 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Čitanjem popisa dokaza koje USKOK namjerava izvesti na sudskom procesu i raspravljanjem o njima, u riječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Vladimir Bencu (50), bivšem pročelniku Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, kojeg optužnica USKOK-a tereti za makinacije u »aferi Čandekova«, u slučaju poslovnog prostora u toj ulici kojeg je potpuno uređenog, o trošku Grada Rijeke, dobila i tvrtka u vlasništvu njegove supruge, nakon “friziranog” natječaja. Benac je optužen za nezakonito pogodovanje, kazneno djelo za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

USKOK naveo dokaze  u nekoliko stotina točaka

Pred sudskim vijećem, kojem predsjedava sutkinja Damira Delost, zaključeno je čitanje dokumentacije koju USKOK predlaže kao dokaze, a oni su u optužnici navedeni u nekoliko stotina točaka. Suđenje bi se trebalo uskoro nastaviti saslušanjem prvih svjedoka.
Optužnicom USKOK-a Vladimiru Bencu stavlja se na teret da je, kao pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, od ožujka do prosinca 2016. godine poduzimao radnje kako bi tvrtki, koja je obavljala knjigovodstvene poslove za više trgovačkih društava – pa i tvrtki u vlasništvu njegove supruge – osigurao da, uz plaćanje minimalne najamnine, na natječaju dobije na korištenje adaptirani i uređeni poslovni prostor ukupne površine od 271 četvornog metra. Tereti se, uz ostalo, da je dao nalog da se, u cilju ograničavanja mogućnosti prijave na natječaj drugih ponuđača, natječaj “frizira”.

ne smatra se krivim

USKOK tvrdi da je početkom lipnja 2016. godine vlasnica trgovačkog društva podnijela je prijavu na natječaj, znajući da će Grad Rijeka izvršiti kompletne radove na rekonstrukciji poslovnog prostora, bez obzira što je u natječaju navedeno da se poslovni prostor daje u najam u zatečenom stanju. U rekonstrukciji inkriminiranog slučaja, pretočenoj u USKOK-ovu optužnicu, navodi se da je preuzimanje poslovnog prostora od strane zakupnika odgođeno do završetka radova sa strane Grada Rijeke. Nakon završetka radova zaključen je ugovor o zakupu između Grada Rijeke i tog trgovačkog društva u kojem je – u skladu s nalogom Vladimira Benca, a suprotno odluci o zakupu poslovnog prostora – unesen članak koji omogućava da se na adresi na kojoj se nalazi poslovni prostor registrira i trgovačko društvo u vlasništvu njegove supruge.
Na ovakav način Vladimir Benac omogućio je da tri trgovačka društva, pa tako i tvrtka njegove supruge, u zakup dobivaju potpuno uređen poslovni prostor, naglašava se u optužnici.
Benac je na početku suđenja u studenom prošle godine izjavio da se ne smatra krivim. S obzirom na takvo njegovo stajalište prema optužbi, svoju će obranu iznijeti pri kraju suđenja, nakon što se na raspravi provedu svi dokazi.

GOTOVO ŠEST GODINA DOBIVA 80 POSTO RANIJE PLAĆE

Optuženi Benac je i dalje zaposlen u Gradu Rijeci, ali pod suspenzijom. Suspendiran je još 1. travnja 2017. godine, dakle, prije gotovo šest godina, no cijelo to vrijeme dobiva naknadu plaće. Iz Grada Rijeke je portal Burin nedavno dobio podatak da mu se isplaćuje naknada plaće u mjesečnom bruto iznosu od oko 15.793 kune, što je oko 2.096 eura. To znači da je riječki gradski proračun Vladimir Benac, otkako je udaljen iz službe, dosad stajao više od milijun kuna.
No, to je sve u skladu sa zakonom. Suština ovakvog statusa Vladimira Benca jest da se suspendiranom pročelniku može dati otkaz tek nakon pravomoćne sudske presude, ako bude oglašen krivim. Dotad ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 80 % plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe, precizirali su nam iz Grada Rijeke.
Objavljeno je kolika je Benčeva bruto mjesečna naknada plaće, ali nije obznanjeno koliki bi bio neto iznos. No, primijeni li se kalkulator za izračun plaće portala Moj posao, to bi značilo da Benac u neto iznosu mjesečno prima oko 11.863 kune, odnosno oko 1.574 eura.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest