Sud u kaznenom postupku riječkim menadžerima Mirku i Blažu Pavičiću zbog utaje poreza produžio blokadu 2,8 milijuna kuna u novcu i dionicama

14.01.2023. 11:26 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Protiv Mirka Pavičića (75) i njegovog sina Blaža (45) – poznatih riječkih poduzetnika i menadžera protiv kojih je riječko tužiteljstvo u kolovozu prošle godine podignulo optužnicu zbog utaje poreza – Županijski sud u Rijeci produžio je privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom u ukupnom iznosu od oko 2,8 milijuna kuna. Od toga samo u novcu na tekućem, odnosno deviznom računu u banci dvojice Pavičića ostaje tako i dalje blokirana svota od oko 867 tisuća kuna, od ukupne svote od oko 5 milijuna kuna zatečenim na tim dvama računima Pavičića.

MIRKU PAVIČIĆU U DIONICAMA ZAMRZNUTO 1,56 MILIJUNA KUNA

Rješenjem suca istrage ostaje i dalje blokirana 4.021 dionica Adris grupe i 69 dionica HT-a vlasništvu Mirka Pavičića, čija ukupna tržišna vrijednost iznosi oko 1,56 milijuna kuna. Mirku Pavičiću je blokirano i raspolaganje iznosom od oko 829 tisuća kuna od ukupnog iznosa od 2 milijuna kuna zatečenog na njegovom tekućem računu. Mjera je to kako bi se osiguralo oduzimanje protupravne imovinske koristi od oko 2,39 milijuna kuna, za koliko se tereti Mirko Pavičić.
Protiv Pavičića mlađeg, Blaža, produžena je privremena mjera radi osiguranja inkriminirane imovinske koristi od oko 438 tisuća kuna. Sudac istrage odredio je kako i dalje ostaje na snazi mjera zabrane otuđenja i opterećenja 245 dionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla, 69 dionica HT-a i 7 dionica tvrtke Proficio, koje ima na svom ulagačkom računu registrirane Blaž Pavičić, a ukupna tržišna vrijednost im iznosi oko 400 tisuća kuna. Uz to, blokirana mu je na deviznom računu svota od oko 37,5 tisuća kuna, od ukupno zatečenog iznosa od 3 milijuna kuna (oko 401 tisuća eura).

NISU PRIJAVILI DOHODAK OSTVAREN OD PRIMITAKA U INOZEMSTVU

U rješenju suda o produženju privremene mjere navodi se kako se odluka o blokadi temelji na dokazima u slučaju, a posebice na dokumentaciji pribavljenoj iz SAD-a, Italije i Švicarske koji ukazuju na poslovnu suradnju između tvrtki Rijekatekstil Domus, u kojem je od 1997. kao jedini dioničar upisana tvrtka AMEC, a koja je od 2008. godine u vlasništvu Mirka Pavičića, sada AMEC Rijekatekstil, s inozemnim trgovačkim društvima Maritrade Investments, Newmont International L.L.C. i Petras Textile & Capital Investment, za koje postoji sumnja da su u vlasništvu Mirka Pavičića i njegove obitelji. Provedena analiza Porezne uprave iz lipnja 2019. godine upućuje na zaključak da su u razdoblju od 2008. do 2011. godine Mirko Pavičić i članovi njegove obitelji, koristeći se navedenim trgovačkim društvima registriranim u SAD-u, kao i tvrtkom Petras Textile & Capital Investment, putem pozajmica transferirali novac na svoje hrvatske tvrtke, te po osnovi kamata na pozajmice ili podizanjem gotovine ostvarivali dohodak u inozemstvu. A taj dohodak ostvaren od primitka u inozemstvu nisu prijavili i obračunali porez na njega, premda su rezidenti Hrvatske s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, navodi se u obrazloženju odluke suda.
Rješenje o produženju privremene mjere nije pravomoćno, njega postoji pravo žalbe, o kojoj onda arbitrira vijeće Županijskog suda u Rijeci.
Hrvatskim kaznenim zakonom je za kazneno djelo utaje poreza ili carine za koje se terete Pavičići predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.


MINISTAR MARIĆ LJETOVAO NA JAHTI PAVIČIĆA

Optužnica protiv Mirka i Blaža Pavičića, koja ih tereti za utaju oko 2,8 milijuna kuna na ime poreza, podignuta je nedugo nakon što je odstupio ministar financija Zdravko Marić, za kojeg je u 2021. godini otkriveno da je dio ljetovanja proveo na jahti Pavičića mlađeg, Blaža, svog dugogodišnjeg prijatelja.

MIRKU PAVIČIĆU SE SUDI U PULI ZBOG MAKINACIJE OKO ŠTETE NA JAHTI

Optužnica protiv poduzetnika Mirka Pavičića zbog utaje poreza nije jedina. Za mjesec dana u Županijskom sudu u Puli zakazan je nastavak suđenja Mirku Pavičiću, kojeg često nazivaju “kraljem riječkog Korza”, i petero suoptuženih u sudskom procesu u kojem je glavna inkriminacija da je neutemeljenim namirenjem štete na jahti tvrtke Amec, u vlasništvu Mirka Pavičića, osiguravajuća kuća – Croatia osiguranje – oštećena za oko 1,65 milijuna kuna.
Prva točka optužnice bavi se događanjima nakon što se jahta »Pičuljan eleven« tvrtke Amec, u tadašnjem vlasništvu Mirka Pavičića, nasukala na obali otoka Ista u svibnju 2008. godine. Jahtom je u vrijeme nezgode upravljao Blaž Pavičić, koji nije među optuženima u ovom slučaju. Tužiteljstvo smatra da se u likvidaciji štete dogodilo više stvari koje nisu smjele tako ići, te više propusta, da je i mijenjan prvotni izvještaj o očevidu na jahti.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest