Stranim “brokerima s iskustvom” uplatio 270 tisuća kuna, lakovjernom 42-godišnjaku na kraju ostalo samo slučaj prijaviti policiji

15.12.2022. 12:20 | Crna kronika, Novosti

Unatoč upozorenjima i savjetima, policija gotovo svaki dan zaprimi prijavu nekog tko je  oštećen internetskom prijevarom. Ovih dana su aktualne investicijske prijevare u kojima ima neki povjeruju lažnim investitorima iz inozemstva na njihove ponude o mogućoj izvrsnoj zaradi. Naime, takozvani „brokeri s iskustvom“ građane kontaktiraju putem interneta ili telefonskog poziva te ih nagovaraju na ulaganje u zlato, naftu ili kriptovalute poput Bitcoina obećavajući pri tome visoki prinos na ulaganje u kratkom vremenu.

Takvu jednu prijavu 42-godišnjeg hrvatskog državljanina istražuju  službenici Druge policijske postaje Rijeka. Njega su krajem srpnja   kontaktirale nepoznate osobe iz inozemstva, navodni financijski agenti uspješne investicijske tvrtke za trgovanje dionicama putem interneta. Vjerujući u njihova lažna obećanja o brzoj zaradi,  do sada im je uplatio više od 270 tisuća kuna, odnosno oko 36 tisuća eura na račun u inozemstvu.

Kada je posumnjao u  prijevaru tražio je od tih financijera povrat svojih uplaćenih novčanih sredstava, ali su oni i dalje ga uvjeravali u uspješnu zaradu, tražeći dodatna njegova ulaganja. U daljnjem inzistiranju povrata novca, počinitelji su izbrisali e-mail adrese putem kojih su kontaktirali i isključili telefone, čime je potvrđena njegova sumnja da je prevaren.

 

“Savjetujemo još jednom građanima da budu vrlo sumnjičavi i oprezni pri komunikaciji s investitorima iz inozemstva te da se ne polakome za brzom zaradom. Kod donošenja odluke o investiranju putem interneta svakako se prethodno treba savjetovati s provjerenim i stručnim savjetnicima iz Hrvatske.

Napominjemo k tome građanima da nakon što vide oglas za navodnu brokersku tvrtku ili uslugu, jednostavnim upisivanjem naziva tvrtke ili internetske stranice u bilo koji internetski pretraživač pojavit će se i više rezultata pretraživanja u kojima će se opisivati iskustva drugih ljudi, a nerijetko su to negativna iskustva jer se kod ovakvih prijevara kriju mrežne stranice nepostojećih tvrtki putem kojih prevaranti prikupljaju osobne i bankovne podatke osoba kako bi ih materijalno oštetili”, navode iz policije.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest