STIŽE POD LUPU RIJEČKA PRESUDA FAŽANSKOJ POLITIČARKI KOJA BI JE MOGLA STAJATI KARIJERE: je li kao općinska načelnica nezakonito zaposlila direktora?

25.12.2021. 14:23 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Vrhovni sud  arbitrirat će uskoro o presudi riječkog Županijskog suda koji je Adu Damjanac (SDP) osudio na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja, jer je kao načelnica Općine Fažana nezakonito zaposlila direktora komunalne tvrtke. Ostane li ovakva presuda, dolazi u pitanje njena sadašnja funkcija presjednice općinskog vijeća

Pred sucima Vrhovnog suda uskoro će se  naći slučaj Ade Damjanac (65), bivše SDP-ove saborske zastupnice i načelnice Općine Fažana, te aktualne predsjednice Općinskog vijeća Općine Fažana. Vrhovni sud mora, naime, arbitrirati o presudi riječkog Županijskog suda koji ju je u ožujku 2018. godine osudio na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, jer je kao fažanska načelnica nezakonito zaposlila direktora tvrtke Komunalac Fažana.
Suci Vrhovnog suda odlučivat će u žalbenom postupku o presudi, trebaju donijeti odluku je li riječki sud valjano presudio i zaključio da je kriva za kazneno djelo, te je li pravično odmjerena kazna za inkriminirani delikt.

Privremeni direktor ostao čak šest godina

Riječ je o slučaju nezakonitog zapošljavanja direktora fažanskog Komunalca Mirka Gortana bez javnog natječaja i potrebnih uvjeta. Slučaj datira iz veljače 2011. godine, kada je odlukom Skupštine tvrtke Komunalac – čiji je jedini član bila Ada Damjanac, tadašnja načelnica Općine Fažana – izabran Gortan za novog, privremenog direktora „Komunalca“, do raspisivanja natječaja. No, natječaj nije nikada raspisan, tako da je Mirko Gortan ostao privremeni direktor čak šest godina. Kao vršitelj dužnosti na čelu Komunalca bio je od ožujka 2011. do lipnja 2017. godine.
Damjanac je na suđenju tvrdila da je imala dobrih razloga za takav postupak, da je uštedjela Općini pola milijuna kuna na razlici u plaći, te da je Gortan dobro obavljao svoj posao, za razliku od prethodnog vodstva općinske tvrtke.
Ada Damjanac (SDP) je nakon lokalnih izbora na proljeće ove godine na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Općine Fažana izabrana za njegovu presjednicu. Činjenica da je nepravomoćnom presudom uvjetno osuđena na deset mjeseci zatvora nije bila zapreka – barem ne formalno-pravna – da se nađe na izbornoj kandidacijskoj listi i bude izabrana za predsjednicu općinskog vijeća. No, odluka Vrhovnog suda, pravomoćna presuda, mogla bi biti od utjecaja, pa i presudna za to hoće li ostati na toj funkciji.

Već kazna od šest mjeseci može promijeniti stvari

Naime, odredbama članka 13. Zakona o lokalnim izborima regulirano je da se za člana predstavničkog tijela “ne mogu kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom presudom osuđene za kazneno djelo na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom”, odnosno “osobe koje su pravomoćnom sudskom presudom osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja na kaznu zatvora ako im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom”. Presuda koju je donio riječki sud nije bila pravomoćna, pa ova odredba nije bila primjenjiva, no bude li i presudom Vrhovnog suda oglašena krivom i izrečena joj kazna od šest mjeseci ili više, pa makar ona bila uvjetna, doći će u pitanje njena funkcija predsjednice općinskog vijeća, i kao člana tog tijela.

Adom Damjanac svojedobno se bavilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje joj je izreklo novčanu kaznu jer je istodobno dobivala plaću kao saborska zastupnica i naknadu za volonterskoi obnašanje dužnosti načelnice Općine Fažana. Svojedobno joj je i Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske potvrdio novčanu kaznu jer je prekršila odredbe Zakona o javnoj nabavi u vrijeme dok je bila općinska načelnica.

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest