Skupština Primorsko-goranska županije podržala projekt luke Mrtvaška

11.11.2021. 18:24 | Regija, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B. , Foto: PGŽ

Županijska lučka uprava Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova

Županijska skupština usvojila je prijedlog izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška kojim je definirano da Skupština podržava realizaciju projekta luke Mrtvaška, a Županijska lučka uprava Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova.
Glavni je to zaključak s današnjeg nastavka sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije što je održan u opatijskom Hotelu Royal.
Prisutnima se preko video veze uvodno obratila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić koja je izrazila potporu projektu luke Mrtvaška, a kojeg smatra izuzetno važnim za grad Mali Lošinj i sve njegove stanovnike. Prvenstveno radi povezivanja sa srednjom Dalmacijom i otocima Rabom i Pagom i skraćivanja vremena putovanja, što će dugoročno povećati kvalitetu života mještana, a turistička sezona će profitirati.

Gradonačelnica Malog Lošinja: Omogućen svakodnevni prijevoz učenika

Gradonačelnica je podsjetila da je Grad po odabiru Mjesnog odbora Ilovik osigurao preduvjete za pristajanje broda u slučaju loših vremenskih neprilika u lukama na Velom i Malom Lošinju te parking i cestovnog prijevoznika od luke do automobila Ilovčana. Omogućen je i svakodnevni prijevoz učenika srednje škole i učiteljice za vrijeme trajanja čitavog izvođenja radova, a tijekom kojih će i sve hitne službe imati pristup luci Mrtvaškoj. Omogućena je opskrba OPG-ova i dostupnost zdravstvenih usluga, dok je u slučaju nevremena, stanovnicima Ilovika na raspolaganju i gradski stan u kojem mogu prenoćiti. Gradonačelnica je zaključno izrazila razumijevanje za nezadovoljstvo Ilovčana, međutim, naglasila da su svi dionici u projektu učinili sve što je zakonski moguće i pozvala stanovnike na strpljenje.
Predstavnik Mjesnog odbora Ilovika Ladislav Radoslović ocijenio je kako je prijedlog zaključka dobronamjeran, ali da je podložan različitim interpretacijama uz argument da ne nudi konkretna rješenja. Upozorio je da će izmjena u projektu zasigurno biti, te da je sada moguće predvidjeti određene situacije kojim bi se izbjegle i financijske implikacije.

Balija: Radi se o projektu za budućnost

Ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture članovima Skupštine obratio se ravnatelje Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić. Osvrnuo se na poziciju projekta prema obvezama EU i naveo je kako je bitno pokrenuti projekt i apsorbirati troškove. Prema riječima ravnatelja, Europi će biti indikativan mali iznosi isplaćenih troškova tijekom dvije godine trajanja projekta, te će se postaviti pitanje zašto projekt nije raskinut. Izrazio je mišljenje i da se određene stvari mogu mijenjati u tijeku realizacije.
Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, poručio je da je cilj dovršiti investiciju u korist svih stanovnika otoka, te da se radi o projektu za budućnost. Istaknuo je podršku Mjesnih odbora susjednih otoka i dodao da se radovi vrlo brzo nastavljaju.

Olakšati život Ilovčanima

Po završetku izlaganja i rasprave članova, Županijska skupština usvojila je prijedlog izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška. Županijska lučka uprava Mali Lošinj u suradnji s projektantom, stručnim nadzorom i izvođačem radova zadužena je pokušati iznaći adekvatno prometno rješenje kako bi se skratio vremenski period izmještanja državne linije 311 i omogućilo pristajanje brodica za osobne potrebe. Prijedlog mora dobiti mišljenje resornog Ministarstva i SAFU-a, a resorni Upravni odbor pružit će potporu i pomoć u provedbi.
Nakon usvajanja prijedloga, jedan od predlagača točke dnevnog reda, član Skupštine Orjen Petković komentirao je da vjeruje kako će daljnje praćenje razvoja projekta omogućiti da se doneseni zaključak uistinu i provede te da se stanovnicima Ilovika omogući nastavak kvalitetnog života, a projekt dovede do kraja. Sličnog stava bio je i Marko Mataja Mafrici rekavši da su članovi Županijske skupštine pokazali visoku razinu odgovornosti, te da je postignut gotovo pa politički konsenzus. Mafrici je dodao da doneseni zaključci omogućuju da se olakša život Ilovčanima bez ugroze projekta.


U nastavku sjednice prihvaćen je Program rada Savjeta mladih PGŽ-a za 2022. kojeg je ukratko predstavio predsjednik Robert Matić, a temelji se na sedam aktivnosti – suradnji sa Skupštinom i drugim tijelima Županije, suradnji sa Savjetima mladih u Hrvatskoj i međunarodno, aktiviranje lokanih Savjeta, suradnji s udrugama za mlade, te na obrazovanju, informiranju i aktivnom provođenju programa.


Članovi Županijske skupštine prihvatili su i odluku o imenovanju mrtvozornika na području PGŽ-a, prijedloge o davanjima koncesija na pomorskom dobru na području Grada Novog Vinodolskog, Općine Lovran i Grada Opatije, te izmjene odluka o osnivanju više županijskih odbora.

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest