SJEDNICA KOORDINACIJSKOG TIMA ZA PROVEDBU PROJEKTA ZDRAVSTVENOG CENTRA RUJEVICA: objedinjuju se resursi i djelovanje interventnih službi u županiji

15.12.2021. 18:08 | Novosti, Regija, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: PGŽ

Projekt obuhvaća izgradnju helidroma koji je preduvjet za organizaciju Hitne helikopterske medicinske službe, kao i objekata Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je konstituirajuća sjednica koordinacijskog tima za provedbu Projekta izgradnje Zdravstvenog centra Rujevica. Riječ je o strateškom projektu koji objedinjuje resurse i djelovanje interventnih službi na području PGŽ, a obuhvaća izgradnju helidroma koji je preduvjet za organizaciju Hitne helikopterske medicinske službe, kao i objekata Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ na lokalitetu Rujevice. Izgradnja je planirana na građevinskoj čestici površine preko 13.000 m² koja je u vlasništvu Grada Rijeke.

Helidrom na Rujevici, ideja stara devet godina

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Rijeka počela je realizaciju ovog projekta koji je predviđao izgradnju helidroma na Rujevici još prije 9 godina, a lokalitet je odabran jer to područje ima povoljne meteorološke uvjete, te je radi blizine zaobilaznice i čvora Rujevica, dobro povezan s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada. Također, ova lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.
Vrijednost investicije procijenjena je na preko 10 milijuna eura te Koordinacijski tim razmatra modele financiranja. Obzirom da je Hitna helikopterska medicinska služba uvrštena u Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. – 2027. godine, bilo je riječi i o kandidiranju projekta na Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2021. – 2027. godine, kako bi se osigurala sredstva iz fondova Europske unije.

Gradnja u nekoliko faza 

U Proračunu Primorsko-goranske županije za 2022. godinu, planirana su inicijalna sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kn namijenjena za izradu projektne dokumentacije i za građevinske radove HGSS –u. HGSS Stanica Rijeka za I. fazu iskopa koji kreću iduće godine ima osigurano 3 milijuna kuna, 2 milijuna vlastitih sredstava i 1 milijun od PGŽ.
Obzirom da je građevinska čestica u vlasništvu Grada Rijeke, HGSS Rijeka je s Gradom sklopio ugovor o pravu građenja bez naknade. Projektnom dokumentacijom planirana je gradnja u nekoliko faza. U prvoj bi se gradio helidrom i objekt za potrebe HGSS-a, a u preostalim fazama je predviđena izgradnja hangara objekata. Lokacijskom i građevinskom dozvolom nije bila predviđena izgradnja objekta Doma zdravlja i objekta Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije. Potrebno je stoga izraditi izmjenu i dopunu idejnog i glavnog projekta te ishoditi rješenje o izmjeni i dopuni lokacijske i građevinske dozvole. Objekt Doma zdravlja Primorsko goranske županije – uprava, laboratorij i skladište imat će gotovo 5.000 m², dok će objekt Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije biti površine oko 2.000 m².
Sljedeći sastanak Koordinacijskog tima održat će se u siječnju.

Članovi tima

Članovi tima su dožupan Vojko Braut koji je ujedno i voditelj, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, pročelnik Upravnog odjela za financije Krešimir Parat, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, pročelnik HGSS Stanica Rijeka Marko Andrić i privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec.

 

 

 

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest