ŠEST GODINA ZATVORA NOVLJANSKOM RAZBOJNIKU, MORA I PLATITI 38 TISUĆA EURA: u automat-klubu tražio čašu vode, pa došao s pištoljem, u trgovini glumio kupca

12.02.2023. 10:03 | Crna kronika, Novosti

Na šest godina zatvora osuđen je Jasmin Tahiraj (31) iz Novog Vinodolskog, oglašen krivim za pet kaznenih djela, uz ostalo i za dva  razbojništva, u kojima je oteo ukupno oko 37,9 tisuća eura (286 tisuća kuna). Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić. Kako se radi o kazni većoj od pet godina zatvora, osuđenom je automatski produžen istražni zatvor u kojem se nalazi od sredine ožujka prošle godine (to vrijeme uračunava mu se u izrečenu kaznu).
Postane li presuda pravomoćna, Tahiraj će biti i dužan platiti oko 2.544 eura na ime imovinsko-pravnog zatjeva dvoje oštećenika i oko 35,2 tisuće eura uplatiti u državni proračun, na ime protupravne imovinske koristi.

U AUTOMAT-KLUB UŠAO S MEDICINSKOM MASKOM, PA IZVADIO PIŠTOLJ

Sud je ocijenio dokazanim da je Tahiraj, nezaposleni konobar, počinio pet delikata za koje je bio optužen. Pa tako i prvi oružani prepad kojeg je počinio 14. siječnja prošle godine, oko 15.40 sati, kada je ušao u automat-klub “Vulkan” na Korzu hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom, a potom u prostor blagajne. Bio je zamaskiran na način da je imao zaštitnu medicinsku masku preko usta i nosa, a na glavi šilt-kapu. Razbojnik je prema djelatnici uperio pištolj (plastični, kako je poslije utvrđeno) i zaprijetio joj: “Daj mi pare! Nemoj me zaj…! Ubit ću te!” Zatražio je da novac stavi u najlonsku vrećicu koju je donio sa sobom, a djelatnica je, prestrašena, to i učinila, stavivši sve novčanice iz manipulativne blagajne u vrećicu. Pljačkaš je zatim tražio da mu da novac iz sefa, mašući pištoljem u smjeru stražnjeg dijela prostorije, ali je djelatnica objasnila da sef nemaju. Razbojnik je nakon toga izašao iz automat-kluba s “plijenom” od 18.270 kuna (oko 2.425 eura).

“BUDEŠ LI GLEDALA ZA MNOM, DJECA ĆE TI NAJ…!”  

Tjedan dana kasnije, 21. siječnja, u 8.19 sati, u istoj ulici u Novom Vinodolskom također se dogodilo razbojništvo za koje se osuđen Jasmin Tahiraj. Ušao je u trgovinu-mjenjačnicu “Index” u vrijeme kada se sama za prodajnim pultom nalazila vlasnica. Zatražio je da mu da bilježnice i trgovački papir, a kada se ona okrenula kako bi dohvatila tražene artikle, zaobišao je prodajni pult i ušao u prostor blagajne. Iz džepa jakne izvukao je plastični pištolj, pa ga usmjerio prema vlasnici trgovine, uz riječi: “Ovo je pljačka! Daj novce!”
Prestrašena, predala mu je novac što se nalazio na pultu, nakon čega ju je gurnuo i prišao sefu koji nije bio zaključan. Držeći plastični pištolj uperen prema vlasnici trgovine, otvorio je sef i iz njega uzeo sav papirnati novac. Nakon toga joj se obratio riječima: “Budeš li gledala za mnom, djeca će ti naj…!” Razbojnik je otišao s mjesta prepada s otetih 133 tisuće kuna i 17.560 eura.

PROVALIO U DVA APARTMANA I U NJIMA BORAVIO

Tahiraj je okrivljen i da je ukrao oko 6 tisuća kuna u slučaju što se zbio između dva oružana prepada. Bilo je to 17. siječnja, između 15 i 15.30 sati, kada je, tvrdilo je tužiteljstvo, ušao u trgovinu “Studenac” na Jurkovu u Novom Vinodolskom. Tražio je da mu djelatnica nareže salamu i sir, te pritom iskoristio tu okolnost, pa iz prostora blagajne/pulta ukrao dvije šteke cigareta “Marlboro”. Nakon toga je ušao u ured trgovine te iz otključanog sefa ukrao 2.611 kuna, čime je pričinio ukupnu štetu od oko 3.300 kuna.
Novljanin je oglašen krivim i zato što je u razdoblju od 15. siječnja do 12. veljače prošle godine u Novom Vinodolskom provalio u jedan apartman u kojem je onda boravio. Tereti se i da je nekoliko dana sredinom kolovoza 2021. godine boravio i u drugom apartmanu u Novom Vinodolskom, u koji je također provalio, napravivši pritom također štetu. Ta dva slučaja okvalificirana su kao kaznena djela – narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora.
Istraga je pokazala da je Jasmin Tahiraj čovjek koji je dan prije no što će počiniti razbojništvo u novljanskom automat-klubu na tom mjestu tražio čašu vode. Istražitelji su pribavili i snimke nadzornih kamera, a jedna od okolnosti koje je 31-godišnjaka povezivala za inkriminirana kaznena djela jest i činjenica da je iz prvog novljanskog apartmana koji se spominje u ovom procesu ukradena “lička kapa”, a upravo takvu kapu je imao počinitelj koji je izveo razbojništvo u trgovini-mjenjačnici.

POLICIJA: SAV UKRADENI NOVAC POTROŠIO U AUTOMAT KLUBOVIMA

Policijska uprava primorsko-goranska je nakon uhićenja osumnjičenog za dva razbojništva i druga kaznena djela objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je sav novac otuđen kaznenim djelima osumnjičenik potrošio u više automat klubova na igre na sreću. Temeljem raspisane potrage zaustavljen je sredinom ožujka prošle godine na autocesti između Zagreba i Karlovca te priveden u policiju na kriminalističko istraživanje.

DOSAD OSUĐIVAN DEVET PUTA, U TIJEKU DVA POSTUPKA, STIGLA I NOVA OPTUŽNICA

Službene evidencije govore da je Tahiraj dosad osuđivan devet puta, uglavnom zbog teške krađe, a presude su mu izricane na općinskim sudovima u Rijeci i Crikvenici. Najveća kazna dosad mu je bila ona od četiri godine i devet mjeseci zatvora, a u tu sankciju objedinjene su još dvije presude. U riječkom Općinskom sudu protiv njega se trenutno vode dva postupka zbog teške krađe, a zaprimljena je i nova optužnica zbog istog kaznenog djela, ali još nije potvrđena.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest