Na nedavno održanoj manifestaciji „Dani hrvatskog pršuta“ u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta, krčki pršut obitelji Žužić proglašen najboljim u Hrvatskoj. Ovo je njegova druga šampionska titula na “Danima hrvatskog pršuta”, a radi se ujedno i o prvom hrvatskom zaštićenom proizvodu na razini Europske unije.
Uz prigodnu degustaciju, na današnjem prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja generacijama u obitelji. Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute dok je njezin muž, Vjekoslav, nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1500 i 2000 komada godišnje, ovisno o dostupnost sirovine. Proces traje 18 mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost. Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.
Sušen na zraku bez dimljenja
Čestitavši na uspjehu, dožupan Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta. „Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom“, rekao je Braut.
Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.
razvoj otočnog turizma pridonio ugledu
Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.
Današnjem prijemu pristvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, direktorice TZ Kvarnera i TZ otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale.

