Rođendan Parka prirode Učka i Centra za posjetitelje Poklon posvećen ugroženosti podzemlja

21.05.2022. 18:50 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Park prirode Učka

U Parku prirode Učka danas je obilježen 23. rođendan Parka i prvi rođendan Centra za posjetitelje Poklon. U Centru za posjetitelje Poklon održana su predavanja i stručna vođenja. Istovremeno, u jamama Pricejak i Rašpor odvijala se akcija čišćenja, u organizaciji JU Park prirode Učka, inicijative Čisto podzemlje i Speleološkog kluba Ozren Lukić.

Područje Učke i Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine. Spoj mora i planine, Sredozemlja i unutrašnjosti, temeljno je obilježje Učke. Po raznovrsnosti staništa i na njima obitavajućih vrsta, jedna je od značajnijih točki biološke raznolikosti europskog kontinenta. U samom srcu Parka, na prijevoju Poklon, 25. svibnja prošle godine otvoren je istoimeni centar za posjetitelje, novo središte Parka prirode Učka. Središnji dio centra je multimedijalni muzejski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prikazane vrijednosti Učke, Ćićarije i okolnog područja. U prvih godinu dana, muzej je posjetilo oko 10.000 domaćih i stranih posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom dizajnu i inovativnom pristupu prezentaciji prirodne i kulturne baštine, muzej je nagrađen s dvije međunarodne nagrade: BigSee Tourism Design 2022 i MUSE Creative Awards.

Subotnji program na Poklonu pružio je posjetiteljima priliku da, kroz stručna vođenja muzejskim postavom, saznaju više informacija o vrijednostima zbog kojih su Učka i Ćićarija proglašene parkom prirode, ali i da osvijeste problem bacanja otpada u prirodu, s posebnim naglaskom na problematiku zagađenja podzemnih objekata. O toj tematici na predavanjima su govorili Andrea Deklić iz Udruge „Underground“ i Damir Janton iz inicijative „Čisto podzemlje“. Deklić je posjetitelje upoznao sa svijetom speleologije, ali i s endemskim vrstama koje obitavaju u našem podzemlju. Janton je govorio o problematici onečišćenja podzemlja i volonterskoj speleološkoj inicijativi Čisto podzemlje, koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje. Od 2015. organizirano je i financirano više od 45 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno više od 300 kubika otpada.
Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom.

Povezane objave

Pin It on Pinterest