RIJEŠEN SLUČAJ UBOJSTVA FRANCUZA NAĐENOG U ŠUMI KOD GORNJEG JELENJA: u Parizu optužena šestorica, u pozadini zločina prijevara oko životnog osiguranja od 1,2 milijuna eura

05.07.2022. 15:21 | Crna kronika, Novosti

Foto: FB, MUP RH

Istražitelji vjeruju da je postojao prevarantski plan po kojem se trebalo fingirati da je Eliot Charlet (24) mrtav, da je stradao u nesreći u Hrvatskoj, a osiguravajućoj kući u Francuskoj dali bi lažnu smrtovnicu. Charlet bi živio pod novim identitetom, a nakon što bi novac od osiguranja bio isplaćen, podijelio bi ga s glavnoosumnjičenim Erwanom G. (45). No, ono što je trebala biti prijevara, na kraju se zaista pretvorilo  u smrt, i to težak zločin

Riješen je, po svemu sudeći, slučaj misterioznog ubojstva 24-godišnjeg Francuza Eliota Charleta, čije je djelomično karbonizirano tijelo u ožujku 2020. godine pronađeno u šumskom predjelu na području Gornjeg Jelenja.
Francuska policija je, naime, ovih dana privela osam osoba – sedam muškaraca i jednu ženu, u dobi od 23 do 50 godina – koji se dovode u vezu sa zločinom, a protiv šestorice osumnjičenih, od kojih su petorica u pritvoru, podignuta je i optužnica zbog upletenosti u ubojstvo. Izvori bliski slučaju navode da je hrvatska policija, a poglavito službenici Policijske uprave primorsko-goranske, uveliko zaslužna da je slučaj stravičnog ubojstva Francuza rezultiralo razrješenjem i privođenjem osumnjičenih počinitelja.

Ubijeni sklopio tri ugovora o životnom osiguranju, a korisnik  je  okorjeli prevarant

Francuski mediji navode kako je “istraga o divljačkom ubojstvu Eliota Charleta spektakularno napredovala” u posljednje vrijeme, te da je istražni sudac u Parizu podignuo optužnicu protiv šestorice okrivljenih za “ubojstvo u organiziranoj skupini”, od kojih je jedan pušten da se brani sa slobode pod sudskim nadzorom. Svi su osumnjičeni da su umiješani u smrt 24-godišnjeg Bretonca, čije je tijelo, kako se navodi, pronađeno djelomično spaljeno u šumi nakon što je zadavljen.
Pariški mediji podsjećaju kako je mladi Francuz, bivši plivač, turistički putovao u inozemstvo, svojim bližnjima je izjavio da želi naći posao u ugostiteljstvu, pa je tako 25. veljače 2020. godine avionom stigao u Zagreb. Nakon toga je nestao, a njegovo tijelo nađeno je 20. ožujka te godine na području Gornjeg Jelenja.

filmska priča, ali nešto je krenulo po zlu

Pozivajući se na rezultate istrage, mediji u Francuskoj pišu kako se u pozadini ubojstva najvjerojatnije nalazi prijevara oko životnog osiguranja. Među šestoricom optuženih je, naime, i Erwan G. (45), francuskoj policiji dobro poznat po prijevarama, a jedna od njih je i ona u kojoj je nasamario 20-ak ljudi i od njih izvukao milijun eura na ime lažnih ulaganja. Ovaj prevarant je, kako se ispostavilo, slučajno sreo Eliota Charleta prije nekoliko godina na jednom zajedničkom putovanju. Dosadašnja istraga pokazala je da je pozadina ubojstva zaista poput onih iz filmskih scenarija. Francuski mediji pišu da su istražitelji došli do saznanja da je žrtva ubojstva sklopila tri ugovora o životnom osiguranju između 2018. i 2020. godine, u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna eura, a čiji je korisnik bio upravo – Erwan koji je 2012. godine osuđen za milijunsku prijevaru.

Prema nalazima dosadašnje istrage i aktualnim sumnjama, Erwan je uvjerio Eliota Charleta da sklopi police životnog osiguranja na iznos od 1,2 milijuna eura – u njegovu korist. Istražitelji vjeruju da je postojao pakleni plan po kojem se trebalo fingirati da je mladi Bretonac Eliot Charlet mrtav, da je stradao u nesreći u Hrvatskoj, a osiguravajućoj kući dali bi lažnu smrtovnicu. Po ovom ludom scenariju, Charlet bi živio pod novim identitetom, a nakon što bi novac bio isplaćen, podijelio bi ga s kolegom prevarantom.
No, ono što je trebala biti prijevara, drska, ali bez žrtava i posljedica po ikoga, pretvorilo se u ubojstvo.

glavnoosumnjičeni tvrdi da je nevin

Istragom je utvrđeno i da je prvotna korisnica životnog osiguranja, osoba koja bi dobila novac u slučaju smrti Eliota Charleta, bila mlada žena iz departmana na istoku Francuske. Istražiteljima je to bilo čudno, jer nije ni Eliotova djevojka ni član obitelji. Ali, došlo se do saznanja da dobro poznaje Erwana G. Zanimljiv detalj do kojeg je došla istraga jest i da je kratko vrijeme prije odlaska u Hrvatsku Eliot Charlet postavio upravo Erwana kao novog korisnika životnog osiguranja.
Erwan G. je službeno zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Eliota Charleta. Istražitelji su pak utvrdili da je okorjeli prevarant dva puta putovao u Hrvatsku krajem veljače 2020. godine i početkom ožujka. Drugi dolazak u Hrvatsku Erwan je na saslušanju objasnio time da je jednostavno došao po novac kojeg mu je posudio Charlet, te da se vratio u Francusku, da s ubojstvom nema ništa, naglašavajući da on nije učinio ništa nažao 24-godišnjaku.

trojica osumnjičenih mladića iz francuske triput dolazila u hrvatsku, pokazuje analiza pozicija njihovih telefona

Obdukcija je pokazala da se ubojstvo Eliota Charleta dogodilo 19. ožujka. Tog dana Erwan G. je već napustio Hrvatsku, navode francuski mediji, ali dodaju i da postoje nedoumice oko datuma ubojstva mladog Bretonca, te da nije isključeno da se ono dogodilo i ranije. S druge strane, ne isključuje se ni mogućnost da egzekutor nije bio Erwan, već netko drugi.
Među ostalih pet osumnjičenika je i Yannick D., koji se upoznao s glavnoosumnjičenim u zatvoru, dok je Erwan služio kaznu za više prijevara, vezano i za životno osiguranje, a Yannick zbog trgovine drogom. Okrivljena su još i trojica mladića, bliska Yannicku, koji su dva puta automobilom putovali prema Hrvatskoj. Na ispitivanju su rekli da nisu uspjeli ući u Hrvatsku zbog neadekvatnih dokumenata. Ali, analize pozicija njihovih telefona pokazuju da su u kritično vrijeme u više navrata prelazili granicu između Slovenije i Hrvatske. No, svi oni su tvrdili na saslušanju da nemaju ništa s ubojstvom, da nisu ni na koji način povezani sa Charletom.
Francuski istražitelji vjeruju da su, u suradnji s hrvatskom policijom, rasvijetlili mnogo toga u razrješenju grozomornog ubojstva, posebice ključna pitanja, iako neka još čekaju odgovore. Po sadašnjem stanju stvari, sve ukazuje da će se slučaj procesuirati u Francuskoj.

DAN KASNIJE TELEFON ISKLJUČEN

Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, Eliot Charlet je na put u Hrvatsku otišao 25. veljače 2020. godine i, nakon posljednjeg telefonskog kontakta za poslijepodneva tog dana sa članom svoje obitelji, više se nikome nije javio, a telefon mu je dan kasnije već bio isključen.
Otprilike mjesec dana kasnije, 20. ožujka, jedan je fotograf slučajno u šumskom predjelu na Gornjem Jelenju otkrio djelomično pougljenjeno tijelo mladića koji je – pišu francuski mediji pozivajući se na rezultate obdukcije – dobio žestoke udarce u glavu i zadavljen.
Vjeruje se da je ubijen na drugom mjestu, a onda donesen na mjesto gdje je pronađen, do kojeg vodi tek šumski put kojim rijetko tko prolazi. Egzekutor je, pretpostavlja se, njegovo tijelo zapalio benzinom.

DJED PONUDIO NAGRADU ZA INFORMACIJU

Nakon zločina je djed ubijenog, Cesar Colavecchi, bivši tjelohranitelj predsjednika Francuske Republike Charlesa de Gaullea, ponudio nagradu od 5.000 eura onome tko policiji da informaciju koja će otkriti tko je ubojica. Nije poznato je li ova okolnost išta pomogla u istrazi.

RIJEČKA POLICIJA JOŠ ČEKA SLUŽBENO IZVJEŠĆE

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj još uvijek iščekuju službeno izvješće o posljednjim aktivnostima francuskog Ministarstva unutarnjih poslova, kao i tamošnjeg pravosuđa, koje je rezultiralo privođenjem osumnjičenih za zločin.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Turistička zajednica Grada Kastva, organizator Bele nedeje, obavještava građane da će za vrijeme odvijanja ove manifestacije doći do preregulacije prometa na području Kastva. Od četvrtka, godine radi montaže štandova, bit će otežan promet u staroj gradskoj...

Pin It on Pinterest