Riječko Gradsko vijeće smijenilo Marina Blaževića s mjesta intendanta kazališta, v. d. intendanta bit će Bojan Šober

22.09.2022. 17:51 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka, portal Burin

Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je danas odluku o razrješenju Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca.
Za odluku o razrješenju glasovalo je 19 vijećnika (HDZ, Most, PGS, Možemo!, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcija mladih i Unija Kvarnera), dok su protiv odluke glasovali vijećnici SDP-a, HSU-a i IDS-a.
Donesena je odluka da se na mjesto vršitelja dužnosti intendanta imenuje Bojan Šober, za što je glasovalo 16 vijećnika (HDZ, Most, PGS, Nezavisne lista Davora Štimca i Unije Kvarnera), dok su protiv odluke glasovali vijećnici SDP-a, HSU-a i IDS, platforme Možemo! i Akcije mladih).
Marin Blažević se razrješuje s posljednjim danom listopada, a idućeg dana bi započeo mandat Bojana Šobera. Kako je obrazložio član Kazališnog vijeća Dražen Mikulić, Šober je predložen kao najbolji kandidat jer iznimno dobro poznaje prilike u kazalištu u kojem djeluje više desetljeća.
No, odluka o Blaževićevoj smjeni nije konačna. Konačnu riječ ima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja, prema zakonskim odredbama, ima 30 dana da odluku potvrdi ili odbaci. A ministrica je, podsjetimo, već najavila da će takvu eventualnu odluku odbaciti, kao što je najavila da će se to učiniti i u splitskom slučaju.

vijećnici glasali protiv razrješenja blaževića na osobni zahtjev, da bude intendant do kraja 2023. 

Prije nego što je donesena odluka o razrješenju, vijećnici su glasali protiv razrješenja intendanta na osobni zahtjev, kojom je predloženo da se intendanta razriješi godinu dana prije isteka mandata, odnosno 31. prosinca sljedeće godine. U obrazloženju zašto je zatražio da ga se razriješi godinu dana prije isteka mandata Blažević je istaknuo kako bi bilo neodgovorno otići na početku nove sezone i novog ciklusa apliciranja na natječaje za financiranje programa u 2023. godini.
„Odlazak na način koji sam zatražio (s 31. 12. 2023.) omogućuje mirnu tranziciju, izbjegavanje programskih, kadrovskih i financijskih potresa, što smatram da je u okolnostima inflacije, naročito ekstremnog povećanja cijene energenata, te oporavljanja publike od pandemijske traume, egzistencijalna važno za kompleksne produkcijske sustave kao što su nacionalna kazališta“, ističe se u obrazloženju intendanta poslanom Gradskom vijeću.

Dok je Duško Milovanović u ime Kluba vijećnika SDP-a istaknuo kako je prijedlog o razrješenju godinu dana prije isteka mandata pametan, mudar i opravdan gledajući s aspekta zadržavanja stabilnosti rada kazališta, vijećnica Tea Mičić Badurina je u ime Kluba vijećnika PGS-a naglasila kako je odluka da se glasa o razrješenju koje stupa na snagu za 15 mjeseci od donošenja odluke bez presedana.

kazališno vijeće predložilo razrješenje blaževića

Prijedloge za razrješenje intendanta i imenovanje vršitelja dužnosti intendanta Gradskom vijeću uputilo je Kazališno vijeće, a članovima Gradskog vijeća obrazložio ih je član Kazališnog vijeća Bojan Šober, koji se u Kazališnom vijeću nalazi kao predstavnik Grada Rijeke kao osnivača kazališta.

Kako stoji u obrazloženju Kazališnog vijeća, razrješenje intendanta je predloženo zbog neusvojenog izvješća o radu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca za 2021. godinu od strane Gradskog vijeća; zbog uvida u ravnateljske ugovore te naknadnih odluka i aneksa koji pogoduju privilegiranim pojedincima; zbog konstantnog neiznošenja istine na izravna traženja i upite članova Kazališnog vijeća o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja na EPK; zbog rada izvan Kazališta bez traženja suglasnosti Kazališnog vijeća – koliko intendanta, toliko i članova Uprave; zbog nagomilanih afera kojima je kumovao, u kojima je sudjelovao ili ih proizveo; zbog narušenog povjerenja između djelatnika i Uprave HNK lvana pl. Zajca koje dovodi u pitanje nastavak poslovanja te zbog urušenog ugleda i nesagledive štete učinjene nacionalnoj kući Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

„Ako Gradsko vijeće prihvati samo jednu od ovih točaka kao ispravnu, onda nema rasprave da ga treba i razriješiti dužnosti“, kazao je Šober.

Blažević: količina neistina prešla svaku mjeru

Na prijedloge odluka Kazališnog vijeća intendant Blažević podnio je detaljno pisano obrazloženje, koje je sastavni dio materijala za sjednicu Gradskog vijeća, ističući da kako Kazališno vijeće nije predočilo bilo kakve uvjerljive dokaze da su stvoreni uvjeti za njegovo razrješenje.

„Predao sam detaljno očitovanje i osporavanje prijedloga Kazališnog vijeća, koje možda jest predugo, ali gotovo pet mjeseci traje kampanja koju mediji, dio politike i Kazališno vijeće vodi kako bismo došli do ovog trenutka. Količina neistina, konstruiranih činjenica u jednom trenutku je prešla svaku mjeru i mogućnost da ja ili moji suradnici u realnom vremenu očitujemo a ne počnemo zanemarivati sve svoje obaveze“, kazao je na današnjoj sjednici intendant Blažević, naglasivši kako nije dobio priliku svoju obranu iznijeti kako na sjednici Kazališnog vijeća, tako niti na sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća.

 

ostvaren višak prihoda od 3,5 milijuna kuna

„Nije li sumnjivo da ako članovi Kazališnog vijeća smatraju da su u potpunosti u pravu i da su svi argumenti koji se navode u prijedlogu razrješenja ispravni, pravovaljani, zbog čega mi se nije dala prilika da se očitujem. Nije li sumnjivo da, ako su počinjeni raznorazni prekršaji koji se navode, da Kazališno vijeće nije tražilo nadzor niti jednog nadzornog tijela, počev od nadzora Ministarstva kulture i medija, koji smo tražili gradonačelnik i ja, zašto nije prijavilo niti jednoj inspekciji bilo koji propust koji su smatrali da je učinjen, da se provjeri da li za sve one navode koji oni navode postoje zakonske osnove“, istaknuo je Blažević, dodajući:

„Sažetak svih napada bio bi da sam nekompetentan, tiranin i da lažem. Kako je onda moguće da se upravo u mojem mandatu postigli neki od najvećih uspjeha HNK Ivana pl. Zajca? Opera je gostovala na Savolinni na prestižnom festivalu, balet u Bonnu, Hrvatska drama po prvi puta koproducirala je s Dubrovačkim ljetnim igrama, talijanska drama je koproducirala s Teatrom Rossetzi u Trstu, a u jeku upravljačke krize gostovali smo u na 25 destinacija diljem Hrvatske i Europe. Kako je moguće da smo u protekle dvije godine ostvarili višak prihoda od 3 i pol milijuna kuna, ostvarili sve planirane programe, a svi sastavi Kazališnog vijeća, uključujući i sadašnji, prihvatili su sva moja programska i financijska izvješća, uključujući i ono koje nije prihvatilo Gradsko vijeće, i to jednoglasno“, kazao je Blažević.

Gradski vijećnici vodili dugotrajnu raspravu oko prijedloga za razrješenje intendanta Blaževića. Vijećnica Tea Mičić Badurina je u ime Kluba vijećnika PGS-a istaknula kako do pokretanja razrješenja intendanta došlo jer je izgubio povjerenje umjetnika, zaposlenika i Kazališnog vijeća.
„Ovdje nije politički progon, već se radi o sustavno lošem upravljanju kazalištem, neekonomičnom trošenju javnog novca, netransparentnom poslovanju, zaštiti privilegiranih, kršenju propisa, ugnjetavanju umjetnika i zaposlenika i brojnim aferama koje su time rezultirale, a čime je kazalište postao breme riječke kulture“, kazala je vijećnica Mičić Badurina.

U ime Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera vijećnik Nebojša Zelič istaknuo je kako posebno problematičnim u radu intendanta smatraju loš način upravljanja. Naglasio je kako je nepovjerenje u kazalištu doseglo točku iz koje nema natrag te da su umjetnici i zaposlenici izborom svojih predstavnika u Kazališno vijeće pokazali da žele da ih predstavlja netko tko će štititi njihov interes. Vijećnica Iva Davorija (Možemo!) naglasila kako glasaju protiv imenovanja Bojana Šobera za vršitelja dužnosti, smatrajući da se na mjesto vršitelja dužnosti treba postaviti netko neutralan. Vijećnik Vedran Vivoda (Akcija mladih) istaknuo je kako smatra kako intendant nije pravi lider, jer većina zaposlenika živi u strahu.

U ime kluba vijećnika Mosta vijećnica Petra Mandić je naglasila kako je za njih dovoljan razlog za traženje razrješenja intendanta netraženje dozvole od Kazališnog vijeća za rad izvan kazališta, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Vijećnik Duško Milovanović je naglasio kako SDP neće podržati prijedlog Kazališnog vijeća za razrješenje intendanta, ne želeći sudjelovati u „lovu na vještice“.

Povezane objave

Županija umirovljenicima poklanja  predstavu „Casabianca“

Županija umirovljenicima poklanja predstavu „Casabianca“

Primorsko-goranska županija tradicionalno poklanja predstavu umirovljenicima povodom njihovog dana. Tako će u srijedu, 28. rujna, u 16 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku umirovljenici s područja županije moći pogledati predstavu „Casabianca“. Karte...

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Pin It on Pinterest