Riječki sud pozvao Austrijanca, osuđenog na 5 godina zatvora, da plati trošak odvjetnika. Lani traženo da vrati 5,5 milijuna kuna: dobio kredit za gradnju, ali nije izgradio ništa

01.04.2024. 14:12 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, Grad Rijeka

Riječki Županijski sud je pozvao Austrijanca Dierka Heinza Grundmanna (75) da odmah uplati u hrvatski državni proračun oko 1.624 eura na ime troškova odvjetnika koji ga je po službenoj dužnosti zastupao u sudskom procesu u kojem je u odsutnosti pravomoćno osuđen na pet godina zatvora jer je dobio kredit za gradnju kod riječkog Kosog tornja, nije izgradio ništa, ali je izvukao za sebe oko 5,5 milijuna kuna.

“Ukoliko ne ispunite ovu obvezu u navedenom roku, sud će presudu s potvrdom ovršnosti dostaviti nadležnom državnom odvjetniku koji će pokrenuti po službenoj dužnosti ovrhu radi naplate troškova kaznenog postupka”, navodi se u odluci riječkog suda.
Ovaj poziv na plaćanje upućen je nakon što je prije godinu dana Dierk Heinz Grundmann bio pozvan da uplati u hrvatski državni proračun oko 726 tisuća eura (5,47 milijuna kuna) temeljem pravomoćne presude kojom je određeno da je dužan na ime koristi ostvarene kaznenim djelom uplatiti sav inkriminirani iznos u državni proračun. I tada je upozoren da će, ne plati li, biti  pokrenut postupak radi prisilne naplate. No, nije poznato kakav je na kraju bio ishod toga.

Razvoj je ovo događaja nakon što je lani Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je Grundmann u veljači 2019. godine na pet godina zatvora osuđen zbog upletenosti u makinacije od 5,46 milijuna kuna u vrijeme inkriminiranja. Grundmann je, kao predsjednik uprave riječke tvrtke EPU, počinio malverzacije kojima je izvlačen novac iz te riječke firme u druge dvije austrijske tvrtke Grundmanna.

Inkriminacije datiraju od 2004. do sredine 2006. godine, a u pozadini slučaja nalazi se činjenica da je Hypo Alpe Adria Bank odobrila tvrtki EPU kredit od 3,4 milijuna eura za kupnju terena i izgradnju kompleksa zgrada. Riječ je o prostoru u strogom središtu Rijeke, na Trgu Ivana Klobučarića, između Kosog tornja i zgrade osnovne škole Nikole Tesle. Tvrtka EPU, dok joj je na čelu bio Grundmann, nije izgradila ništa, a na kraju je i Vrhovni sud ocijenio dokazanim da je austrijski gospodarstvenik postupao s ciljem da za sebe, a na štetu riječke tvrtke EPU, pribavi nelegalnu korist preko svojih inozemnih tvrtki Projekt Control Gmbh i EPU Gmbh, u kojima je zajedno sa suprugom bio direktor. Na ime tih tvrtki Austrijanac je izdao 31 račun, na ukupan iznos od oko 737 tisuća eura, u protuvrijednosti od oko 5,5 milijuna kuna, kako bi ih platio riječki EPU.

Prema rekonstrukciji događaja do koje je došao sud, riječki EPU je od tvrtke Austrograd kupio zemljište na Trgu Ivana Klobučarića. Austrograd je prodao pravo građenja, nad garažom, za 1,8 milijuna eura. EPU je tako preuzeo i građevinsku dozvolu, ali se onda pojavio problem oko zemljišta, pa je trebalo ponovo ishoditi građevinsku dozvolu. U Grundmannovom vremenu u EPU ta dozvola nije dobivena, a potrošeno je 737 tisuća eura za plaćanje neizvedenih usluga.

Ovaj slučaj je, u suštini, dio šire afere vezane za tvrtku Austrograd i višemilijunske makinacije, izvlačenje ogromnih suma novca iz te firme povezane s gradnjom garaže i stambeno-poslovne zgrade u središtu Rijeke.

AUSTRIJA GA NE IZRUČUJE

Dierku Heinzu Grundmanu je još 2017. godine određen istražni zatvor i za njim izdana tjeralica, pa europski uhidbeni nalog, ali ga Austrija nije izručila hrvatskom pravosuđu. U vrijeme suđenja u Rijeci, prije pet godina, spekuliralo se da je razlog što ga Austrija ne izručuje okolnost da protiv Grundmana u Austriji postoje, navodno, dodatne inkriminacije.

TERETI GA JOŠ JEDNA OPTUŽNICA U RIJECI

Protiv Dierka Heinza Grundmanna podignuta je u Rijeci još jedna optužnica, u kojoj se tereti da je kao član uprave Austrograda upleten u malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest