RIJEČKI SUD OBJAVIO PRESUDU: pet i pol godina zatvora zatvora Matuljcu koji je umalo ubio brata i šogoricu grlićima razbijenih boca i nožem

21.09.2021. 15:06 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER, Foto: Fiore VEŽNAVER

Vlatku Nanutu (63) iz Matulja produžen je pritvor u kojem se nalazi nešto više od dvije godine, a postane li presude pravomoćna, ostaje mu za odslužiti još oko tri godine i pet mjeseci zatvora

– Kriv je! – objavila je danas u 13 sati sutkinja Jesenka Kovačić, presjednica vijeća Županijskog suda u Rijeci, obznanjujući kako se Vlatko Nanut (63) iz Matulja osuđuje na pet i pol godina zatvora zbog dva pokušaja ubojstva, brata Božidara i njegove nevjenčane supruge Luce Vuk. S obzirom da mu je kazna veća od pet godina, automatski mu je produžen pritvor u kojem se nalazi nešto više od dvije godine, od dana kada je počinio teške krvne delikte, što mu se uračunava u izrečenu kaznu. To znači da mu, postane li presude pravomoćna, ostaje za odslužiti još oko tri godine i pet mjeseci zatvora.
Kazna koja mu je danas izrečena identična je sankciji koju je za isti slučaj dobio krajem prošle godine, ali je kasnije Vrhovni sud ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.
Sutkinja Jesenka Kovačić u obrazloženju presude je kazala kako je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu jer je smatrao da nije poštovana „jednakost oružja”, da je provedeno premalo dokaznih prijedloga obrane. Napomenula je da je na drugom procesu sud zato proveo još nekoliko dokaza koje je predložila obrana.

Brata i davio, šogoricu gurnuo u zid

– Ali, oni nisu utjecali na to da se utvrdi drugačije činjenično stanje – podvukla je predsjednica sudskog vijeća, koje je iz izreke presude izbacilo inkriminaciju  da je optuženi brata udario i bocom u glavu, jer je vještak sudske medicine konstatirao da takav dinamizam događaja nije moguć, već su sve ozljede žrtve zadobile oštrim predmetima. Sutkinja Kovačić je konstatirala da su zaključci suda isti kao i na prvom suđenju, a tada je Vlatku Nanutu prilikom odmjeravanja kazne sud olakotnim cijenio dosadašnju neosuđivanost, a otegotnim „upornost i ustrajnost u počinjenju kaznenog djela”.
Vlatko Nanut je tako nanovo oglašen krivim za teška kaznena djela počinjena 15. kolovoza 2019. godine, oko 21.15 sati. Sud je ocijenio dokazanim da je na terasi obiteljske kuće, koju dijeli s bratom Božidarom, u Ulici 43. istarske divizije u Matuljima, u jednom trenutku nasrnuo grlićem razbijene boce na brata, pa ga njime zarezao. Nakon toga je nogom udario brata dva puta u glavu. Kada je iz kuće izašla bratova nevjenčana supruga Luca Vuk, s namjerom da ga spriječi u daljnjem napadu, jer je vidjela kako davi brata, ženu je udario i odgurnuo u zid. Uz psovke, grlićem razbijene boce krenuo je i na nju.

“Sad ću te zaklati!”

Napadač je između nasrtaja oštrim i opasnim predmetima vikao i psovao. „Što još nisi krepao!?”, „E, sad ćeš krepati!”, „Sad ću te zaklati!”, dio je prijetećeg vokabulara napadača koji je u jednom trenutku krenuo u svoj stan iz kojeg je uzeo nož i vratio se natrag do poprišta događaja, te i hladnim oružjem nasrnuo na brata. Matuljcu se sudilo i pod optužbom da je brata i zalijevao vodom iz crijeva, gurao mu crijevo za vodu u usta, davio, prije no što će ga napasti nožem. Božidar Nanut je zadobio teške i po život opasne ozljede, zadobio je višestruke rezne rane, uslijed kojih je došlo do opsežnog vanjskog krvarenja, što je u nj uzrokovalo šok zbog gubitka krvi. Život mu je spašen zahvaljući pravovremenoj liječničkoj intervenciji. I ozljede Luce Vuk okvalificirane su teškim, ali ipak ne toliko kao u Božidara.

Optuženi: Ja sam bio napadnut, to je istina 

Optuženi Vlatko Nanut je i na ovom suđenju tvrdio da je istina drugačija, da je zapravo on bio žrtva napada.
– Ja sam bio napadnut, tvrdim to otpočetka. Grliće razbijenih boca nisam držao ja, nego moj brat Božidar. On i Luca govore neistinu, žele prikazati događaj kao da su oni bili napadnuti. Nisam ni Lucu zabio u zid, zarezao po vratu i ubo u stomak, kao što ona tvrdi – zborio je Vlatko. – Nisam dolazio u dodir s grlićima razbijenih boca kojima su nanošene ozljede – ponavljao je u svojoj obrani optuženik, većinom ne baš previše jasnog izlaganja. Prema njegovom viđenju događaja, istinito stanje stvari u kritičnim trenucima bilo je takvo da je on krenuo pomoći bratu koji je pao na pod dok je s terase krenuo prema ulaznim vratima kuće. Htio ga je podignuti s poda. No, tvrdi Vlatko, Božidar je ispod ruke izvadio grlić boce i mahao njime kako bi ga ozlijedio. Događalo se to u trenucima dok se na Vlatkovim leđima nalazila Božidarova žena Luca.
– Davila me je, pa sam je ugrizao, želio sam se osloboditi nje s mojih leđa – objasnio je optuženik, dodajući da je nakon toga ušao u kuću.
– Božidar je imao grlić boce u ruci, napadao me, nije mi bilo druge, nego da uteknem u kuću – kazao je Vlatko Nanut, naglašavajući da on sam ni u jednom trenutku nije imao u ruci ni grlić boce ni nož. Odbacio je i optužbu da je u kritičnim zbivanjima koristio crijev za vodu kako bi maltretirao brata.

Rasprava o nekretninana i hipoteci

Pročitana je u sudnici i njegova ranija obrana, u kojoj je pojasnio da se upravo vratio iz Rima kada je prihvatio poziv brata Božidara da popiju piće, a onda je počela rasprava o nekretninama i hipoteci. Prema tvrdnjama optuženog, Božidar je u jednom trenutku počeo provocirati, nakon toga krenuo točiti rakiju viljamovku, a onda se polijevati alkoholom po glavi, “jer je dobra za masiranje”. Boca mu je zatim pala na pod, razbila se, tvrdio je Vlatko Nanut, čija je priča išla dalje na način da je zatim od brata dobio udarac…
Optuženik i na ovu presudu ima pravo žalbe, što će se zacijelo i dogoditi, pa će vjerojatno nanovo arbitrirati Vrhovni sud.

 

 

– Nije ni bio udaren bocom – konstatirao je u svom obraćanju prisutnima u sudnici Vlatko Nanut, u trenucima kada su ga pravosudni policajci odvodili iz sudnice natrag u zatvor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest