Riječki sud kaznio sa 663 eura direktora rent a car tvrtke jer policiji nije u roku javio tko je koristio auto firme u vrijeme prometnog prekršaja

18.08.2023. 13:20 | Crna kronika, Novosti

Foto: FX, portal Burin

Općinski sud u Rijeci izrekao je kaznu od 663 eura (4.995 kuna) direktoru tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem vozila jer policiji nije u roku dostavljen podatak o tome tko je upravljao vozilom u vlasništvu te rent a car tvrtke u trenucima kada je počinjen prometni prekršaj tim vozilom. Direktor je dužan naknaditi i trošak prekršajnog postupka u iznosu od 27 eura (203 kune).
Epilog je to postupka što se vodio u riječkom Općinskom sudu u kojem je Riječanin, čelni čovjek rent a car firme, oglašen krivim za prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Presuda je pravomoćna, protiv nje ne postoji pravo žalbe.
Prekršajna sutkinja je ocijenila dokazanim da okrivljeni direktor u roku od 15 dana – od datuma dostave obavijesti o počinjenom prekršaju i zahtjevu da se dostavi podatak o identitetu osobe kojoj je dano vozilo na upravljanje u trenutku prometnog prekršaja – nije postupio po traženom. Prekršaj se, inače, dogodio 27. lipnja 2019. godine, u 14.40 sati, na Rujevici. Radilo se o tome da je automobil u vlasništvu rent a car tvrtke, riječke registracije, prekoračio brzinu između 30 i 50 km/h.

OKRIVLJENI DIREKTOR SE NE SJEĆA DA JE STIGAO ZAHTJEV OD POLICIJE 

Policija je najprije podnijela prekršajni nalog protiv okrivljenog direktora koji nije dostavio traženi podatak o identitetu vozača, na koji je on podnio prigovor, pa je sud stavio izvan snage policijski prekršajni nalog i proveden je sudski postupak. Tijekom tog postupka, u travnju 2021. godine, čelni čovjek tvrtke je saslušan i iznio je svoje viđenje slučaja. Izjavio je da se ne osjeća krivim, da ne zna o čemu se radi, da mu nije u sjećanju da je uopće dobio zahtjev da dostavi podatke. Objašnjavao je kako je moguće da je poštu primio netko tko to nije trebao, a imali su i inače problema s dostavom pošte.
Nakon toga se dogodila situacija da je policija dopunila optužni prijedlog, ali se okrivljeni i njegov odvjetnik nisu očitovali. Uredno su pozvani na ročište, ali na njega nisu došli, ni opravdali izostanak, naglašava sud koji je zato zaključio da direktor ne želi dati svoju obranu na dopunjenu optužbu, pa je presudio prema onome što postoji u spisu.
Sud je utvrdio da je pošiljka za zahtjevom za dostavom podatka o vozaču, adresirana na tvrtku kojoj je na čelu okrivljeni direktor, zaprimljena u drugoj dostavi, 4. veljače 2020. godine, a potpis na dostavnici nečitak. U obrazloženju presude sud naglašava kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže da je vlasnik vozila, odnosno korisnik, dužan na zahtjev policijskog službenika dati podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme prekršaja. Ako to ne učini u roku od 15 dana, kazna iznosi od 660 do 1.990 eura.

ZBOG OLAKOTNIH OKOLNOSTI KAZNA NA RAZINI MINIMUMA

“Iz priležeće dokumentacije proizlazi da se okrivljenik, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, nije očitovao glede osobe koja je kritične zgode upravljala vozilom u vlasništvu trgovačkog društva, a on je kao odgovorna osoba dužan voditi brigu o tome kome povjerava vozilo na uporabu”, ističe sud u obrazloženju presude. Pri odmjeravanju kazne, sud je okrivljenom direktoru otegotnim cijenio da je već osuđivan za istovjetni prekršaj i druge prometne prekršaje. Olakotnim mu je cijenjeno da prekršajem nije počinjena materijalna šteta, da je od njega prošlo više od tri godine i obiteljske prilike. Zato mu je novčana kazna izrečena u praktički najniže mogućem iznosu.
Smatrat će se da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od tri mjeseca od dostave presude plati dvije trećine izrečene kazne, odnosno 442 eura (3.330 kuna). Ako kaznu ne plati u roku, naplatit će se prisilno.

Najčitanije


Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest