Riječki nadbiskup Uzinić o tužbi časne sestre radi odštete: Ona se možda i osjeća kao žrtva mobinga, ali to ne znači da se on i dogodio

30.04.2022. 22:10 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Riječka nadbiskupija

Riječka nadbiskupija je potvrdila da je pred Općinskim sudom u Rijeci u tijeku radni spor radi isplate odštete kojeg sestra Daniela Orbanić pokrenula protiv Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij „Marije Krucifikse Kozulić“ i Riječke nadbiskupije.
“Tužba zbog mobbinga nije podignuta protiv nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića osobno, niti neke druge osobe u službi Riječke nadbiskupije”, navodi se, među ostalim u priopćenju riječke nadbiskupije.
Danas se na Facebooku o slučaju oglasio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.
“S. Danijela Orbanić je bila ravnateljica Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ u dva mandata te ima velike zasluge u njegovom organiziranju i vođenju. Može se reći da je ona živjela s Hospicijem i za Hospicij. To je, nažalost, s vremenom imalo i neke posljedice i na nju, a onda i na Hospicij, ali i na Riječku nadbiskupiju zbog kojih je u suglasnosti sa mnom Upravno vijeće Ustanove za palijativnu skrb Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“, odlučilo da joj neće produljiti mandat ravnatelja koji je istekao 10. veljače 2021.”, navodi Uzinić.

Tražila 360 tisuća kuna na ime neisplaćene plaće, te 360 tisuća na ime razlike plaće

“Nakon što joj nije produljen mandat s. Danijeli Orbanić su dane neke preporuke (…) te joj je, nakon što se nije razriješila određene osobne probleme zbog kojih joj nije produljen mandat, ponuđen sporazumni raskid radnog odnosa, koji je imala na neodređeno vrijeme, iako je bila ravnateljica na mandat od četiri godine. Ona je predložila da joj se sporazumno isplati otpremnina od 360.000 kn na ime dijela neisplaćene plaće jer se 40 % isplaćivalo njoj osobno, a 60% njezinoj redovničkoj zajednici Družbi Srca Isusova te daljnjih 360.000 kn neto na ime razlike plaće, zbog navodnog neispravnog obračuna plaće i netočne primjene koeficijenta iz važeće Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama u iznosu od jedne trećine mjesečne plaće za svaku godinu. Upravno vijeća Ustanove za palijativnu skrb prijedlog Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ i Riječka nadbiskupija nisu mogli prihvatiti takav sporazumni raskid ugovora o radu sa s. Danijelom Orbanić nego joj je na ime otpremnine ponuđen iznos od 87.450,92 kn.
Budući da s. Danijeli Orbanić ovaj iznos nije bio prihvatljiv, ona je 10. rujna 2021., preko Zajedničkog odvjetničkog ureda Matković i Bizjak, podnijela tužbu protiv Ustanove za palijativnu skrb prijedlog Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ i Riječke nadbiskupije – dakle ne i protiv mene osobno – za isplatu 319.982,21 kn”, pojašnjava Uzinić u svom vrlo opširnom očitovanju. 

problem oko rekonstrukcije zgrade 

Treći dio tužbenog zahtjeva, kaže,  započinje iznošenjem podataka o građevinskim radovima na rekonstrukciji zgrade Hospicija viđenih iz njezine perspektive.

“Ona se u ovom dijelu predstavlja kao osoba koja je „bila izvrgnuta neosnovanom blaćenju, ogovaranju i omalovažavanju od strane prvotuženika (Riječke nadbiskupije), kako unutar crkvenih krugova, tako i prema Vatikanu, a što je tužiteljica izuzetno teško proživljavala.“ U nastavku se iznosi i obrazloženje za takvo ponašanje Riječke nadbiskupije, a ono je to da je ona „zahtijevala utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe sa strane drugotuženika (Riječke nadbiskupije), zbog iznimno loše izvedene rekonstrukcije, čime je nanesena šteta tuženicima (Ustanovi za palijativnu skrb „Hospicij Marija Kozulić“ i Riječka nadbiskupija). Nakon toga se u tužbu uključuje i mene uz tvrdnju da se „takvo postupanje Riječke nadbiskupije nastavilo … kroz cijelu 2019. i 2020. godinu, te se  intenziviralo imenovanjem Mate Uzinića nadbiskupom koadjutorom.“ U nastavku se pojavljuje i optužba za mobing. Prenosim   navode iznesene u tužbi: „Tužiteljica želi istaknuti da je od trenutka kada je mons. Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom, izložena mobingu, a koji je usmjeren prema tužiteljici kako bi ista dala otkaz kod prvotuženika (Ustanove za palijativnu skrb „Hospicij Marija Kozulić“). Između ostaloga mons. Mate Uzinić je dana 22. 2. 2021., kao osoba ovlaštena za zastupanje II tuženika (Riječke nadbiskupije), naložio tužiteljici da mora „ići na bolovanje“, a na kojem bolovanju se i danas nalazi, a što je ista prihvatila poštujući profesionalni i moralni autoritet mons. Mate Uzinića.“
Ovim se optužbama dodaje i optužba da sam joj „zabranio … da potpiše Sporazum o suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja temeljem tog sporazuma, kojega je već potpisao ministar Tomo Medved, (u kojem) se Ministarstvo obvezalo platiti Ustanovi za palijativnu skrb „Hospicij Marija Kozulić“ 400.000 kn kao financijsku pomoć u svrhu dodatnog unaprjeđenja kvalitete usluga”, navodi Uzinić.

Razgovarao s ministrom Medvedom

“Tijekom izvođenja radova na zgradi u kojoj se nalazi Hospicij i o kojima ona govori   doista su napravljene neke pogreške i propusti, ali treba i istaknuti da je način na koji se te pogreške i propuste pokušalo ispraviti napravilo još veću štetu na samoj zgradi u kojoj se nalazi Hospicij. Napominjem da su se radovi izvodili bez ikakve projektne dokumentacije i na temelju jednostavne ponude koja svojim cijenama nije bila povoljna za Riječku nadbiskupiju. Zato sam kao odgovorna osoba u Riječkoj nadbiskupiji, nakon konzultacija sa stručnim osobama i savjetovanja sa Zborom savjetnika, odlučio zastaviti sve radove”, pojašnjava Uzinić.

“Dakle, radovi su zaustavljeni jer sam, nakon savjetovanja, smatrao da moram donijeti takvu odluku. (…) Radovima koji su bili poduzeti na zgradi u kojoj se nalazi Hospicij se nije željelo samo sanirati pogreške koje su bila napravljene, nego i proširiti kapacitete Ustanove za palijativnu skrb „Hospicij Marija Kozulić“. Zato je s. Danijela Orbanić tražila financijsku pomoć od različitih ustanova, uključujući i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ta pomoć je bila odobrena, htjele su pomoći i neke druge institucije, ali u fazi zaustavljenih radova tu pomoć nisam mogao, a niti želio primiti, prije nego li se na tijelima Riječke nadbiskupije donese odluka hoće li se i kako radovi nastaviti, odnosno hoće li doći do širenja Hospicija, za što su donacije bile namijenjene. Nakon što je na spomenutim tijelima Riječke nadbiskupije odlučeno da se neće ići na proširenje Hospicija jer za to u ovom trenutku nema potrebe, telefonski sam razgovarao s ministrom Medvedom”, navodi Uzinić.

UZINIĆ: Mobing se nije ni mogao dogoditi

“U tom trećem dijelu tužbe – u kojemu je tuženik Riječka nadbiskupija – najgore, naravno, zvuče optužbe iznesene na moj račun jer me se optužuje za mobing protiv jedne redovnice – čega je zacijelo bilo i ima i u Crkvi – ali to ovdje doista nije slučaj”, naglašava nadbiskup.

“Ona se možda i osjeća kao osoba nad kojom je vršen mobing, ali to ne znači da se mobing dogodio. Što se mene osobno tiče i mog odnosa sa s. Danijelom Orbanić on se niti nije mogao dogoditi. Naime, sa s. Danijelom Orbanić sam se susreo samo četiri puta”, kaže Uzinić, te objašnjava da joj je jednom prilikom prenio poruku oko neprodužavanja mandata,  da će se privremeno i na šest mjeseci imenovati v. d. ravnatelja. Zamoljena je “da kroz ovo razdoblje pokuša riješiti svoj osobni problem kako bi se nakon toga i ona mogla ponovno javiti na natječaj”.
“Nažalost, s. Danijela Orbanić nakon toga nije radila na svome osobnom problemu, a nije se niti javila na spomenuti natječaj za ravnatelja, što je onda za rezultat imalo ponudu sporazuma o raskidu radnog odnosa i sve ovo što je nakon toga uslijedilo.
“Ne možemo i ne želimo biti ničiji talac dovodeći u pitanje poslanje koje nam je povjereno”, naglašava Uzinić u svom opširnom očitovanju, napominjući da su “u svakom trenutku spremni na razgovor i mirno rješenje sudskog spora.“

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

Pin It on Pinterest