Riječki nadbiskup Mate Uzinić primio ravnatelje osnovnih i srednjih škola, predstojnike i pročelnike za školstvo

16.12.2022. 17:03 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

U Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci održan je predblagdanski prijem za ravnatelje osnovnih i srednjih škola, predstojnike i pročelnike za školstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i susret s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem.
Predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević izdvojila je dva temeljna povoda održavanja susreta. Prvi, koji je šireg povijesnog okvira, a tiče se nešto više od tri desetljeća postojanja konfesionalnog katoličkog vjeronauka u hrvatskom školstvu, i drugi, svježijeg, aktualnijeg vremenskog okvira, koji se odnosi na upoznavanje s novim riječkim nadbiskupom i na zahvalu za višegodišnju suradnju Riječke nadbiskupije s ravnateljima škola.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić se u prigodnom obraćanju osvrnuo na dosadašnje susrete s pojedinim ravnateljima škola u sklopu pastirskih vizitacija župa kazavši da se tijekom istih osjećao uvijek prihvaćenim. Parafrazirajući misli pape Franje iz knjige „O odgoju“, a u kontekstu uloge odgoja, odgojitelja i vjeronauka u školama, kao razlog zbog kojega je prisutan isti u školi, istaknuo je nadu u novo čovječanstvo i mogućnost drugačijeg svijeta.

Prigodnu riječ uputila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin koja je zahvalila riječkom nadbiskupu i predstojnici Katehetskog ureda na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji. Riječi zahvale uputila je i svim ravnateljima na požrtvovnom radu u izazovnim vremenima, osobito u aktualnoj situaciji ratnih stradanja u Ukrajini zbog čega oko 200 učenika iz ove ratom zahvaćene zemlje trenutno pohađa osnovne i srednje škole Primorsko-goranske županije, u čemu im pomaže kroz različite vidove pomoći i Riječka nadbiskupija.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i korisnice Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić u Rijeci Kristina Krstaš i Eva Perčinić te zbor učenika Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest