Riječke plaže spremne za sezonu kupanja, uzorkovanje krajem svibnja pokazalo izvrsnu kvalitetu mora na većini plaža

04.06.2024. 16:00 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prva uzorkovanja kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupanja, navodi se u izvještaju podnesenom na posljednjem kolegiju riječkog gradonačelnika Marka Filipovića. Ispitivanje kakvoće mora za kupanje svake godine od sredine svibnja do rujna provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a. Prvo uzorkovanje provedeno krajem svibnja pokazalo je izvrsnu kvalitetu mora za kupanje na većini plaža, dok je kvaliteta mora na plažama Bivio – Dom umirovljenika, ispod nogometnog igrališta i Kantrida – zapad, ocijenjena dobrom.

Radi se o pojedinačnim ocjenama, kojima se more razvrstava kao izvrsno, dobro i zadovoljavajuće, dok se na temelju godišnje i konačne ocjene more razvrstava kao izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće. Hrvatski propisi stroži su od europske direktive, pa tako ocjena nezadovoljavajuće po hrvatskim propisima i dalje znači zadovoljavajuću kvalitetu po europskoj direktivi.

Kakvoća mora tijekom mjerenja u 2023. godini na većini riječkih plaža (82,67 posto) ocijenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno, dobru kakvoću mora pokazalo je 12,44% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kupalište Hotela Jadran, Kantrida – Dječja bolnica, Bivio – plaža, Bivio – Rekreacijski centar, Preluk – sredina, Preluk – zapad i Kantrida – bazen zapad, te više uzoraka s plaža Grčevo, Ružićevo, Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj, Kantrida – zapad, Kantrida – istok, Kantrida – Vila Nora, Kantrida – bazen istok, Bivio – Dom umirovljenika i plaža ispod nogometnog igrališta), ocjenu zadovoljavajuće ima 4,89 % uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj, Bivio – Skalete, Bivio – Kostanj, plaža za invalide i Preluk – istok, te više uzoraka s plaža Kantrida – zapad i Kantrida – istok), a ocjene nezadovoljavajuće nije bilo.

Grad Rijeka održava 21 plažu, od toga 12 plaža na Kantridi i Kostabeli, a 9 na Pećinama. Sukladno planu upravljanja pomorskim dobrom za 2024. godinu osiguran je iznos od 190.750 eura, a sukladno programu održavanja komunalne infrastrukture osigurano je 155.750 eura za održavanje plaža, za čišćenje mora osigurano je 78.700 eura i za održavanje čistoće plaža osiguran je iznos od 82.288 eura. Ukupno za održavanje osigurano je 507.488 eura. Radovi uključuju, primjerice, dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje objekata i opreme poput nužnika, tuševa, kabina za presvlačenje, sportske opreme ili pak rampi za ulazak u more za osobe s invaliditetom, građevinsko-obrtničke radove za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama i slično, navode iz Grada Rijeke.

 Zaključkom gradonačelnika Marka Filipovića, odobrava se financiranje usluga pomoćnika osobama s invaliditetom (banjina) u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali “Kostanj”, u ukupnom iznosu do 15 tisuća eura.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest