Riječke ljetne noći: veličanstvena Beethovenova Deveta simfonija u „Zajcu“

25.06.2024. 10:00 | Mozaik, Novosti

Foto: Dražen Šokčević

Riječke ljetne noći nastavljaju se u četvrtak, 27. lipnja, s početkom u 19.30 sati izvedbom veličanstvene „simfonije nad simfonijama“, Beethovenove Devete, na simfonijskom koncertu naziva „Oda radosti“ u HNK Ivana pl. Zajca. Time će Riječke ljetne noći obilježiti 200. godišnjicu Beethovenove kultne simfonije čijom je praizvedbom 1824. u Beču sam dirigirao, popraćenom oduševljenjem.

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove skladateljevog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku „Devete“ na slobodu i zajedništvo. U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Gabrijela Deglin, mezzosopranistica Stefany Findrik, tenor Bože Jurić Pešić i bas-bariton Luka Ortar, Riječki operni zbor i Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ te Riječki simfonijski orkestar, a svi pod vodstvom karizmatičnog maestra Valentina Egela.

Svoju posljednju simfoniju veliki je Beethoven napisao pred kraj života i njome je vjerojatno najbolje izrazio sebe. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja. Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol izazvalo je pravo oduševljenje. S oduševljenjem je prihvaćena i revolucionarnost prvog uvođenja ljudskog glasa u simfonijsko djelo. Ovim je remek-djelom Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i svijetu ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku, uglazbljene ideale o zajedništvu, slobodi, jednakosti i ljubavi.
Deveta simfonija nezaobilazno je djelo povijesti glazbe, epohalno djelo koje svoju aktualnost ne gubi već dva stoljeća.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest