Riječka opera gostuje na festivalu u Finskoj

20.07.2022. 15:48 | Mozaik, Novosti

Foto: Grad Rijeka

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca uspješnu će sezonu zaokružiti gostovanjem na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu.

Finskoj i međunarodnoj će se publici predstaviti baroknim spektaklom „Julije Cezar u Egiptu“ (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela pod dirigentskom palicom maestra, ujedno i čembalista, Benjamina Bayla, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te opernim jednočinkama ostvarenima u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, „Arlecchinom“ Ferrucia Bussonija i „Giannijem Schicchijem“ Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela.

Opera “Julije Cezar u Egiptu” u povijesnom će dvorcu Olavinlinna biti izvedena čak tri puta, 26., 28. i 30 srpnja, a združene riječko-osječke jednočinke 27. i 29. srpnja.

„Gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti, dakle ne samo naše Opere. Posebno je važno naglasiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj “razmjeni” ili “koprodukciji”. Gotovo cjelokupne troškove projekta pokriva Festival u Savonlinni, a podržalo nas je i Ministarstvo kulture i medija“, izjavio je riječki intendant Marin Blažević.

Operni festival u Savonlinni jedan je od najvažnijih i događaj od najvećeg međunarodnog značaja u Finskoj. Festival traje mjesec dana a održava se u Olavinlinni, srednjovjekovnom dvorcu smještenom na otoku usred jezera.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest