Riječanin optužen da je vozeći pod utjecajem kokaina autom smrtno ozlijedio pješakinju, prijeti mu do 15 godina zatvora

08.05.2022. 13:21 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv Marka Č. (37) iz Rijeke, tereteći ga da je prošlog ljeta u središtu Rijeke – vozeći pod utjecajem droge (kokaina) – skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je smrtno ozlijeđena pješakinja.
Prometna nesreća s tragičnim posljedicama dogodila se lani 6. srpnja, oko 20.10 sati, u Zadarskoj ulici, kod križanja s Ulicom Riva. Prema službenoj rekonstrukciji događaja, okrivljeni Riječanin je automobilom “volkswagen polo” ušao u jednosmjernu Zadarsku ulicu u suprotnom smjeru, te parkirao na početku ulice. U kritičnim trenucima na kolniku, na pješačkom prijelazu, stajala je 89-godišnja žena, čekajući da se na semaforu pojavi zeleno svjetlo za pješake, kako bi prešla preko ceste. Optuženi Marko Č. se tereti da je u tim trenucima krenuo automobilom unatrag, “bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu”. Auto je stražnjim dijelom udario u pješakinju, koja je pala na kolnik i pritom zadobila teške ozljede. Nesretnica je dan kasnije preminula u riječkom KBC-u. Obdukcija je pokazala da su uzrok njene smrti teške ozljede.

Optuženi tvrdi da se pješakinja naglo pojavila 

Optuženi vozač na ispitivanju u istrazi nije poricao da je parkirao nakon vožnje u kontrasmjeru i da je vožnjom unatrag udario pješakinju, ali je naglasio da te večeri nije bio pod utjecajem kokaina. Tvrdio je kako se stradalnica naglo pojavila i pretrčavala preko ceste, nakon što je izašla iz autobusa na stanici na Žabici.
U istrazi je saslušano dvoje očevidaca, riječ je o supružnicima koji su se te večeri, hodajući u smjeru Žabice Ulicom Riva, u jednom trenutku zaustavili pred pješačkim prijelazom nasuprot ljekarni. Muškarac je ispričao kako je nasuprot njih na kolniku stajala žena, a ispred nje je bio parkiran auto, “volkswagen”, za kojeg se moglo zaključiti da je u jednosmjernu ulicu ušao u kontrasmjeru. Svjedok je kazao da je starija žena stajala pokraj auta, jednom rukom naslonjena na vozilo. U jednom trenutku vidio je kako se auto kreće unatrag i gura ženu par metara, nakon čega ona pada na kolnik. Odmah je prišao stradalnici, bila je u nesvijesti, ali je pružanje pomoći prepustio medicinskoj ekipi koja će stići. Njegova supruga je, u biti, ispričala isto, ali od šoka nije mogla više gledati što se zbiva nakon što je nesretna pješakinja srušena na cestu. Dodala je kako je bilo još očevidaca, ali su svi brzo otišli nakon što su vidjeli što se dogodilo.

Vještačenje pokazalo je konzumirao kokain 

Provedeno toksikološko vještačenje uzoraka krvi i mokraće optuženog Marka Č. dalo je zaključak kako je u vrijeme nesreće bio pod utjecajem kokaina. U istrazi je i pregledana snimka s nadzorne kamere na kojoj je vidljiv nalet auta na pješakinju.
“Podizanje ove optužnice ukazuje se opravdanom i na zakonu osnovanom”, zaključuje se u optužnici koja je proslijeđena Županijskom sudu u Rijeci. Optužnica nije pravomoćna; da bi se temeljem nje moglo provesti suđenje mora ju  potvrditi optužno vijeće. Okrivljenom za kazneno djelo “izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu” prijeti kazna od 3 do 15 godina zatvora.

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest