U EKSPLOZIJI DEMOLIRAN JOŠ JEDAN BANKOMAT U RIJECI: raznesen bankomat PBZ-a u prizemlju Robne kuće Vežica

21.06.2022. 11:29 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Jedan jedan bankomat u Rijeci demoliran je u noćnoj eksploziji. Na meti se ovog puta našao uređaj za isplatu novca Privredne banke Zagreb smješten u prizemlju Robne kuće Vežica. To je treći bankomat u Rijeci raznesen u posljednjih osam dana, što je dosad neviđena situacija na riječkom području.

zatvoren market i ljekarna

Istražitelji se zasad, u interesu istrage i otkrivanja počinitelja, ne izjašnjavaju o tome što je s novcem iz bankomata, smještenog na južnom pročelju  RK Vežica, pokraj ljekarne Pablo, ni koliko ga je bilo u njemu prije no što je razoren u detonaciji. Zasad nema naznaka da je policija, čiji su djelatnici jutros počeli s očevidom, ušla u trag onima koji su izazvali eksploziju.
Snažna eksplozija dogodila se, prema riječima stanara u susjedstvu, u 4.17 sati. Osim što je bankomat uništen, šteta je pričinjena i na ulazu u robnu kuću, popucala su stakla i oštećen drugi inventar, a štetu je pretrpjela i ljekarna Pablo, mada razmjere oštećenja još treba utvrditi. U tijeku je policijski očevid, a do njegovog okončanja je svima zapriječen ulaz, tako da do daljnjeg ne radi market Brodokomerc nove i ljekarna Pablo.

“vidjela sam muškarca kako trči, poslije je auto prošao ispod moje zgrade”

– Bilo je točno 4 sata i 17 minuta kada se dogodila eksplozija. Znala sam odmah o čemu se radi. “Eto, sigurno su opet digli u zrak bankomat!”, rekla sam mužu. Eksplozija je bila vrlo jaka, snažno je grunulo – govori nam pred robnom kućom jedna stanarka iz susjedstva. – Otišla sam nakon detonacije na prozor – nastavlja žena – vidjela sam dolje pred robnom kućom jednu mušku osobu, dok je drugi bio u autu. Malo poslije samo su “nestali” autom – govori nam žena nastanjena u susjednoj zgradi.
Druga stanarka iz susjedstva rekla nam je pak da je, nakon što je otišla na prozor nakon eksplozije, vidjela jednog muškarca kako trči. – Trčao je kao da bježi s mjesta događaja, a onda je zašao iza zgrade i više ga nisam vidjela. No, koji trenutak kasnije čula sam kako su se zalupila vrata auta. Malo kasnije vidjela sam kako jedan auto, karavanske izvedbe, prolazi ispod moje zgrade i odlazi dalje. Nisam sve mogla jasno vidjeti, još je bio mrak – kaže nam naša sugovornica. – Inače, eksplozija je bila vrlo jaka. Nije prvi put da sam čula detonaciju, već su nekoliko puta ovdje dizani u zrak bankomati, ali ovog puta sam je baš dobro čula.

građani strahuju da ne strada slučajni prolaznik

Svi s kojima smo danas razgovarali naglašavaju kako su noćne eksplozije u Rijeci postale previše učestale, pa strahuju da će jednom stradati slučajni prolaznik. Osim toga, ovakve eksplozije, kažu naši sugovornici, poremete svima u bližoj okolici normalni ritam života, i onima kojima nisu pretrpjeli štetu. – Eto, ne mogu u market, a tko zna kada će otvoriti ljekarnu. Nakon posljednje eksplozije ljekarna danima nije radila – kaže nam čovjek nastanjen u obližnjoj zgradi. 

– Nadam se da će policija uspjeći riješiti koji slučaj, to je najbolja brana da eksplozije ne postanu i češće, praktički svakodnevnica. Znam da su se vremena promijenila, ali imam dojam da je nekada policije na cesti bilo više. Možda bi pomoglo više noćnih ophodnji, vidljivih građanima – konstatirao je jedan umirovljenik, koji je zabrinut napustio plato pred robnom kućnom, nakon što je shvatio da neće moći podignuti lijek u ljekarni Pablo, zatvorenoj do daljnjeg.

 

U STUDENOM PROŠLE GODINE RAZNESEN SUSJEDNI BANKOMAT U RK VEŽICA

Krajem studenog prošle godine u eksploziji, koja je bila i snažnija od noćašnje, raznesen je drugi bankomat na južnom pročelju Robne kuće Vežica, onaj smješten kod ulaza u market Brodokomerc nove. Tada napadači nisu dirali bankomat kod ljekarne Pablo. Noćas se pak dogodila obrnuta situacija.
Bankomat PBZ-a kod ljekarne već je bio raznesen sredinom ožujka 2018. godine. Izazivanje eksplozije nakon ubacivanja plina iz boca za autogeno zavarivanje, metoda je što je sa sigurnošću tada korištena. Nakon tog slučaja pojavila se čak i videosnimka događaja, vidjeli su se i počinitelji i njihov “rad”.

 

U SUBOTU “MINERI” OSTALI KRATKIH RUKAVA

Noćašnje demoliranje bankomata na Vežici treći je takav slučaj u posljednjih osam dana. Protekle subote raznesen je bankomat Zagrebačke banke na ulazu u market Brodokomerc nove na Vojaku. Izvori bliski istrazi navode da taj slučaj policija  vodi kao “teška krađa u pokušaju”, što bi značilo da iz bankomata Zabe pljačkaši nisu uspjeli uzeti novac. Prošlog ponedjeljka na meti se našao bankomat Hrvatske poštanske banke u trgovačkom centru Andrea.

 

EKSPLOZIJA ĆE BITI DOK SE NOVAC NE BUDE ŠTITIO BOJOM

Za očekivati je da će bankomati i dalje biti na meti noćnih napada eksplozivom ili plinom sve dok ne zaživi obavezna zaštita novca u bankomatu uređajem koji boji novčanice.

Povezane objave

Pin It on Pinterest