Ratnom komandantu Štaba teritorijalne obrane Korenica, pukovniku Draganu Beširu, 15 godina zatvora za ubojstva 13 civila 1991. godine

02.09.2023. 09:35 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, Braniteljski portal, Screenshot HRT (ilustracija)

Na 15 godina zatvora osuđen je Dragan Bešir (81), s adresom u Beogradu, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ubojstva 13 civila hrvatske nacionalnosti na području Korenice. Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova. Pukovniku Beširu, ratnom komandantu Štaba teritorijalne obrane Korenica, sudilo se u odsutnosti, jer nije dostupan hrvatskom pravosuđu.
Zločin se dogodio u razdoblju od 8. listopada do 7. studenog 1991. godine, na području sela Poljanak i Vukovići u koreničkom kraju, u vrijeme oružanog sukoba snaga Republike Hrvatske, s jedne, te tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, s druge strane. Stravična događanja datiraju iz vremena okupacije hrvatskog teritorija na širem području Korenice i okolnih mjesta, na kojima je uspostavljena civilna i vojna vlast tzv. SAO Krajine. Dragan Bešir bio je komandant Štaba TO Korenice u razdoblju od 25. kolovoza do 10. studenog 1991. godine i odgovoran za događaje i postupanja svih potčinjenih pripadnika jedinice TO i drugih paravojnih postrojbi na tom području.

većina ubijena iz vatrenog oružja, neki obješeni  na stablo pokraj kuće

Bio je upoznat s time da pripadnici postrojbi TO i drugih paravojnih formacija na području pod njegovom nadležnošću bez ikakvog povoda rade represiju nad civilnim, nesrpskim stanovništvom, što je kulminiralo zlostavljanjem i ubijanjem. Tako je više neidentificiranih pripadnika paravojnih jedinica u selu Poljanak bez razloga usmrtilo 13 civila, žitelja sela Poljanak i Vukovići.
Dana 8. listopada nedaleko svoje obiteljske kuće u Poljanku ubijen je iz vatrenog oružja 56-godišnji muškarac. Šesnaest dana kasnije dvojica muškaraca, 46-godišnjak i njegov 83-godišnji otac, ubijeni su vješanjem na drvo pokraj njihove kuće. Dana 7. studenog usmrćeno je deset ljudi, nakon što su pripadnici postrojbi TO i paravojnih formacija upali u selo Poljanak. Uz prijetnju oružjem i silom najprije su iz kuće istjerali dvojicu muškaraca u 50-im godinama pa ih ubili bez razloga hicima iz vatrenog oružja. Nakon toga su sedam muškaraca i žena, u dobi od 51 do 80 godina života, izveli iz njihovih kuća, poredali ispred zida jedne kuće i sve ih posmicali hicima iz vatrenog oružja. Na kraju su ušli u kuću 65-godišnjeg muškarca, koji je zbog bolesti bio nepokretan i ležao na krevetu, ubacili ručnu bombu i lišili ga života.

tvrdio da nikad nije bio zapovjednik ikoje oružane formacije u korenici

Sudskim procesom je utvrđeno da pukovnik Bešir nije poduzeo ništa da zločinačko postupanje postrojbi kojima je bio nadređen spriječi ili suzbije, niti je poduzeo bilo kakve radnje kojima bi se otkrili i kaznili počinitelji zlodjela.
Dragan Bešir nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu, ali je ispitan na sudu u Beogradu, poricao je da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Tvrdio je da nikada nije bio zapovjednik TO Korenica ili neke druge oružane formacije 1991. i 1992. godine u Korenici. No, sud je zaključio kako je dokazano da je počinio inkriminirani ratni zločin. Sudsko vijeće se poziva posebno na iskaz jednog svjedoka i dokumentaciju koju su izradila tijela srpskih paravojnih postrojbi. Na niz dokumenata navodi se ime Dragana Bešira kao komandanta Štaba TO Korenica, ima i dokumenata s njegovim potpisom, što sve govori u prilog zaključku da je Teritorijalnom obranom u Korenici zapovijedao upravo Bešir. I iskazi drugih svjedoka ocijenjeni su vjerodostojnim, a posebno su važni oni koji su detaljno opisivali strašne događaje.

cilj stvaranje straha i teroriziranje preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti

Bez obzira što nema dokaza da je upravo Bešir naredio ubijanje civila, nije mu moglo ostati nepoznato da pripadnici postrojbi pod njegovom komandom napadaju i usmrćuju civile, smatra sud. S obzirom da su civili ubijani po nacionalnom ključu, može se zaključiti da je takvo postupanje imalo za cilj i stvaranje straha i teroriziranje preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti.
Pri odmjeravanju kazne Draganu Beširu, sudsko vijeće mu je olakotnom okolnošću cijenilo dosadašnju neosuđivanost u Hrvatskoj i činjenicu da je otac dvoje djece o kojima je skrbio do njihove punoljetnosti. Otegotnim mu je cijenjena količina kriminalne volje koja se očituje u činjenici da je ubijeno čak 13 civila. Uzimajući u obzir i protek vremena, da su od zločina prošle 32 godine, sud je ocijenio da je adekvatna kazna za Dragana Bešira 15 godina zatvora. Inače, maksimalno mu se moglo izreći 20 godina zatvora.
Presuda nije pravomoćna. Na nju se može podnijeti žalba o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske. Za pretpostaviti je da će se ratni pukovnik Dragan Bešir, kojeg je na procesu u Rijeci zastupao jedan riječki odvjetnik, žaliti na presudu.

Najčitanije

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (600)

POKOPI NA GROBLJIMA (600)

SRIJEDA, 27. RUJNA 2023. TRSAT, 15.30Ante Maras (1947) TRSAT, 12.30Darko Petrović (1947) KOZALA, 13.30Ivan Vasilić (1948) DONJA DRENOVA, 16.30Ivan Čolakovac (1941) DRENOVA, 14.30Milutin Mitrović (1948) DRENOVA, 11.30Anton Pemper (1954) DRENOVA,...

Pin It on Pinterest