Na Rab film festival i ove godine stigla poznata imena iz svijeta filma

20.08.2023. 16:35 | Mozaik, Novosti

Foto: RAFF

Na Rabu se održava Rab film festival koji je  okupio filmsku elitu na čelu s istaknutim glumcima, među ostalim, Zrinkom Cvitešić, Vedranom Mlikotom, Reneom Bitorajcem, Jelenom Lopatić i drugima. RAFF svake godine u Rab dovede sjajne goste, izuzetne filmske i medijske profesionalce. Svi uživaju u filmovima i razgovorima, pohvalili su se na otvorenju rapski gradonačelnik Nikola Grgurić i direktor festivala Robert Tomić Zuber, dok je iznimnu kvalitetu Festivala pohvalio direktor HAVC-a Chris Marchich.

Uz filmski program, svaki dan Festivala održava se i serija razgovora nazvana RAFF Talk. Posebno zanimljiv bio je panel razgovor o koegzistenciji kulturnih sadržaja, filmskih festivala i turizma na kojima su govorili direktori festivala iz Motovuna, Pule, Zagreba, Beograda i Raba; Nenad Puhovski (ZagrebDox), Igor Mirković (Cinehill), Veton Nurkollari (DokuFest), Rajko Petrović (Slobodna Zona), Chris Marchich (HAVC) i Robert Tomić Zuber (RAFF). Njihov je zajednički zaključak potreba i važnost edukacije filmske publike svih generacija kroz filmske festivale i još više razumijevanja i suradnje s državom te s lokalnom samoupravom po pitanju ulaganja u sadržaje u kulturi i pomoć u njihovoj realizaciji. 

Svoja razmišljanja u filmskoj industriji, statusu filma i glumaca u kontekstu mogućnosti normalne egzistencije, u panelima su govorili i Zrinka Cvitešić, Vedran Mlikota, Borko Perić, Pjer Žalica, Rene Bitorajac, Jasna Žalica, Nenad Puhovski, Igor Mirković, Silvana Menđušić i Maja Sever.

Najposjećenija filmska projekcija bila je ona filma Gorana Kulenovića, snimljenog po romanu Zorana Ferića, “Smrt djevojčice sa žigicama” kojom je i otvoren 5. Rab Film Festival. Zbog velikog interesa publike, uz rapska kina – Ljetno i Zimsko – posebno je za otvaranje Festivala postavljeno i Kino Kulica, dok su se druženja sudionika uz glazbeni program i zanimljive panele s raspravama o suradnji filmske industrije s turizmom i medijima te radionice za studente događale na festivalskom trgu Varošu, u samom centru grada Raba.

Osim Kulenovićevog filma, ovogodišnji RAFF publici je donio priče iz cijeloga svijeta – od borbe za ženska prava u Iranu u filmu „Sedam zima u Teheranu“, preko ilegalnog prijevoza migranata u filmu „Na granici“ i ekološkog zagađenja plastikom kroz zanimljiv naslov „Plastic Fantastic“ te rata u Ukrajini u filmu „Istočna fronta“ i suživota dviju kultura u filmu „Snajka“.

Dobitnike nagrade RAFF-a za igrani i dokumentarni film izabrat će tročlani festivalski žiri, glumica Zrinka Cvitešić, umjetnički direktor DokuFest-a iz Prizrena na Kosovu Veton Nurkollari, te nagrađivani filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine Pjer Žalica.

Sjajan koncert na temu filmske glazbe održala je hrvatska glazbena diva Radojka Šverko u pratnji poznatih riječkih glazbenika Vladimira Babina, Tončija Grabušića, Damjana Grbića i Zvonimira Radišića.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest