Rab dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

Foto: PGŽ

Grad Rab danas je dobio treću od šest brzih brodica pomorske medicinske službe. Brze brodice pružaju hitnu pomoć na otocima i priobalju te sudjeluju u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama.

Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu, kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Pored pružanja hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, ujednačava se dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Govoreći na konferenciji za novinare u uredu Hrvatske turističke zajednice u Rabu, zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako je projekt brzih brodica pomorske medicinske službe od iznimne važnosti za otočane i posebno tijekom ljetne sezone.

“Brodice omogućavaju zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući tako šanse preživljavanja, što je od naprocijenjive vrijednosti za lokalno stanovništvo, ali i turiste”, rekla je zamjenica i naglasila da je ulaganje u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu jedan je od najvažnijih prioriteta Županije zaključivši kako će ovaj projekt, uz ostala ulaganja, našu županiju i obalnu Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom regijom za život i boravak”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Ovo je danas isporuka treće brodice nakon Dubrovnika i Zadra, ovdje na Rabu. Ono što nas još očekuje, kada govorimo o Primorsko-goranskoj županiji, to je Lošinj i Supetar u Splitsko-dalmatinskoj uz Šibenik, tako da će ove godine biti isporučeno ukupno šest brodica, zajedno s još jednom koju ćemo nabaviti koja će ići u Pulu, tako da smo s Ministarstvom zdravstva, ali i mi kao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nabavci novih brodica kad govorimo o Lučkoj kapetaniji koja će u konačnici biti ta koja će kasnije u provedbi biti i na usluzi Zavodu za hitnu medicinu”, kazao je  Oleg Butković.

Uspostava pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama planirana je do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama i na Malom Lošinju, Šibeniku i Supetru.

Sukladno sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko. Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a sredstva su osigurana iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest