PSIHIJATAR SVJEDOČIO NA SUĐENJU ZA SMRT SESTARA FILIPOVIĆ: Optuženom sam propisao lijek zbog psihosomatskih smetnji

16.05.2022. 12:49 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Psihijatar je kazao kako se sjeća da je za optuženog svojedobno, šest godina prije nesreće, kao dijagnozu naveo “sumnja na PTSP”, ali se ne sjeća je li poslije upućen na testove

Saslušanjem riječkog psihijatra nastavljeno je jutros suđenje Robertu Žaji (52) iz Mavrinaca, optuženom da je prije 15 i pol godina na autocesti Rijeka – Zagreb, u blizini benzinske crpke na Cerniku – vozeći u suprotnom smjeru – skrivio stravičnu prometnu nesreću u kojoj su poginule sestre Višnja (22) i Gordana (18) Filipović, a još su trojica mladića ozlijeđena. Liječnik je saslušan izvanraspravno, jer je članica sudskog vijeća obolila od Covida, pa je izostala s današnje rasprave.
Psihijatar je rekao da je prošlo dosta vremena, da se ne sjeća svih detalja, ali da mu je u sjećanju kako je Robertu Žaji 2000. godine, dakle šest godina prije tragične nesreće, prepisao lijek koji se pacijentima daje kod psihosomatskih tegoba. Poslije s njime nije imao susreta, iako je dolazio njegov brat, ali iz osobnih razloga.

Kod psihijatra došli zabrinuti roditelji žaje dok je bio u pritvoru

Sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica sudskog vijeća, pročitala je zatim u sudnici iskaz psihijatra kojeg je dao u tužiteljstvu prije dvije godije. Tada je psihijatar rekao da su sredinom prosinca 2016. godine došli kod njega roditelji optuženog, zabrinuti za Roberta Žaju koji se u to vrijeme nalazio u istražnom zatvoru, te kazali da on nije redovito uzimao propisanu terapiju. Liječnik je tada precizirao i da je u kolovozu 2000. godine izdao recept za lijek Žaji, koji je došao s poremećajem spavanja, stanjem tjeskobe, vezano za svojedobna događanja na ratištu.
Nakon pročitanog iskaza, psihijatar je kazao kako se sjeća da je za optuženog svojedobno kao dijagnozu naveo “sumnja na PTSP”. Postoji poveznica između PTSP-a i psihosomatskih smetnji, objasnio je svjedok, dodajući da je inače procedura takva da se, kada se utvrdi takva sumnja, pacijent upućuje u Centar za traumu riječkog KBC-a, gdje se dalje rade testovi oko postojanja PTSP-a, ali se ne sjeća je li optuženi tamo upućen.
Suđenje se nastavlja sutra, predviđeno je saslušanje nekoliko svjedoka.

SPEKULIRA SE DA JE U POLICIJI PRIZNAO DA JE SKRIVIO NESREĆU

Robert Žaja je, podsjetimo, uhićen prije pet i pol godina, upravo na dan kada se navršila deseta godišnjica nesreće. Na suđenju se brani sa slobode. Prijeti mu od jedne do deset godina zatvora, a sudi mu se po “starom” Kaznenom zakonu što je bio na snazi u vrijeme kada se dogodila teška automobilska nesreća, njime je predviđena  blaža kazna, nego po aktualnom zakonu.
Sudi mu se temeljem optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva podignute nakon istrage u kojoj je, između ostalih,  ispitan i okrivljeni Žaja, a na tom saslušanju on je iskoristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.
Kojim dokazima raspolaže tužiteljstvo, a ukazuju da je upravo Žaja vozač automobila koji je vozio u kontrasmjeru autocestom i skrivio tragičnu nesreću, ključno je pitanje koje se postavlja od početka, od uhićenja Žaje u prosincu 2016. godine kao nesavjesnog vozača koji je kršenjem propisa izazvao jezivu nesreću. Tim više što je okrivljen deset godina nakon teške nesreće, kada je neke dokaze teško pribaviti, a neke i nemoguće, dok Žaja kazneno djelo ne priznaje, a u istrazi se branio šutnjom. Spekulira se da je na policiji priznao da je on skrivio nesreću, no treba naglasiti da u procesnom smislu takva njegova izjava, ako je i bilo, pravno ne znači ništa.
Sudeći po onom što se navodi u optužnici, tužiteljstvo smatra kako postoji zatvoreni krug indicija da je upravo Žaja taj vozač, a posebno se naglašava kako postoji svjedočenje jednog muškarca koji je izjavio kako mu je sam Robert Žaja rekao da je on skrivio ovu prometnu nesreću.

krunski svjedok na suđenju rekao da se ne sjeća žajinog priznanja

Autor tog krunskog svjedočenja u prilog optužbe jest čovjek koji je u prosincu 2016. godine bio u istoj ćeliji u riječkom zatvoru u kojoj je bio i Žaja, pritvoren nakon sumnji za izazivanje nesreće. Svjedok je izjavio kako mu je Žaja  u zatvoru rekao da je on 2006. godine skrivio prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović. Bivši pritvorenik riječkog zatvora ispričao je na ispitivanju da mu je Žaja opisao kako je došlo do nesreće, da je bio pod utjecajem alkohola i tableta, te da je pobjegao s mjesta događaja jer se preplašio, bojeći se posljedica. Prenio je i dio Žajine priče, po kojoj je nakon nesreće odmah prodao auto.
No, nedavno je krunski svjedok u svom iskazu na suđenju rekao da se – ne sjeća da je dao takve izjave. Ustvrdio je i da u zatvoru sa Žajom nije uopće pričao o prometnoj nesreći. Ali, kada mu je predočen zapisnik o ispitivanju u kojem je prenio ključno Žajino priznanje, kao onog koji je skrivio nesreću, te upitan je li njegov potpis na zapisniku, odgovorio je da – jest. Ključni svjedok je u sudnici objasnio da inače ima problema s pamćenjem.

Povezane objave

Pin It on Pinterest