PROSVJED ZAPOSLENIKA U PRAVOSUDNIM TIJELIMA U RIJECI: ukazali na preniske plaće, mnogi službenici su na granici preživljavanja

07.06.2022. 17:50 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Portal Burin

Pred zgradom riječkog Županijskog i Općinskog suda održan je danas prosvjed zaposlenika u pravosudnim tijelima, u sklopu prosvjeda pred sudovima u cijeloj državi. Članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kojima su podršku dali i ostali službenici u pravosuđu, prosvjedom su prije svega željeli ukazati na preniske plaće, posebice s obzirom na odgovornost posla kojeg rade, a i na diskriminaciju kojoj su izloženi, između samih službenika. 

“Kriminalci žive bolje od nas!”, “Početna plaća na sudu namješteniku 3.650 kuna – sramota!”, “Mladi odlaze sa sudova, nitko se ne javlja na natječaje!”, “Odgovornost za minimalac”, samo su neki od transparenata koje su nosili prosvjednici. Polusatni prosvjed održat će se i sutra. 

Na prosvjedu je rečeno da od 7.748 službenika i namještenika u hrvatskom pravosuđu čak njih 5.900 prima neto plaću manju od 5.500 kuna, od čega njih 1.070 radi za iznos između 3.000 i 4.000 kuna, što je daleko ispod prosječne plaće u Hrvatskoj.

“Iza nas su deseci dopisa raznim tijelima državne uprave, kroz duži vremenski period, a, nažalost, jedina konstanta je šutnja i ignoriranje svih tih službi. Zaboravlja se pritom koliko smo bitna karika u lancu pravosuđa, jer da nema nas, pravosuđe bi stalo. Osobito uz činjenicu da se na oglase za radna mjesta sudskih službenika javlja malo ljudi koji najčešće ne zadovoljavaju minimalne uvjete, a u zadnje vrijeme se nitko ni ne javlja. Znakovito je kako se novce pronalazi za sve sudionike sudskog procesa, a za nas nikad. Zbog čega je tako, mi više ne možemo i ne želimo razmišljati. Dovedeni smo do ruba egzistencije”, navodi se, između ostalog, u dopisu kojeg su službenici i namještenici u riječkom pravosuđu odaslali na najvažnije adrese u Hrvatskoj.
U prosvjedu pred sudom glavno je bilo obraćanje Slavice Juranić, županijske povjerenice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika,  voditeljice prosvjeda. Što je sve rečeno, možete vidjeti i čuti u priloženim videoprilozima.

Povezane objave

Pin It on Pinterest