Proslavljena pedeseta obljetnica „Jeke Primorja“

12.10.2021. 10:02 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

Svečanosti je u ime Grada Rijeka prisustvovao pročelnik za kulturu Ivan Šarar koji je odmah na početku čestitao rođendan „najdražoj Jeki“

U Hrvatskoj čitaonici Trsat upriličena je proslava pedesete obljetnica Kulturno-umjetničke udruge „Jeka Primorja“ i predstavljena monografija „Odjeci Jeke“, objavio je Grad Rijeka.
Uz kraći prigodni program Mješovitog pjevačkog zbora „Jeke Primorja“, nastupili su i gosti iz Krapine, članovi KUD-a „Ilirci“ te je predstavljena monografija „Odjeci Jeke“. Autor monografije i dirigent Igor Vlajnić predstavio je monografiju, a prvi primjerak je svečano uručen obitelji preminulog počasnog predsjednika „Jeke“, Adolfa Krbavca – Edija.

Pročelnik Šarar: Rijeka je suštinski glazbeni grad

Svečanosti je u ime Grada Rijeka prisustvovao pročelnik za kulturu Ivan Šarar koji je odmah na početku čestitao rođendan „najdražoj Jeki“ i dodao da se Rijeka često karakterizira kao grad punka, rocka, jazza i slično, ali Rijeka je suštinski glazbeni grad. „Jako sam sretan što su oni u onim zadnjim trenucima ‘starog normalnog’ bili ljudi koji su otvorili Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture”, kazao je pročelnik Šarar.
Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge “Jeka Primorja” Rijeka svoje početke vezuje uz tri riječka zbora (“Mladost”, “Matetić Ronjgov” i “Jedinstvo”) čija povijest seže 75 godina unatrag. Od tri navedena zbora 1971. godine nastala je “Jeka Primorja” kao krovna umjetnička udruga s ciljem promicanja amaterskog pjevanja, ne samo na području grada Rijeke već cijelog Hrvatskog primorja.

Nagrada Grada Rijeke

Program zbora je raznovrstan – od klasičnih zborskih skladbi, suvremenih djela, narodne glazbe, do negro-spirituala i oratorija. Posebno se njeguju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu. Osim nastupa u domovini, zbor je imao više uspješnih nastupa u inozemstvu. Zbor su vodili mnogi zapaženi dirigenti (Dušan Prašelj, Aleksandra Matić, Darko Đekić i dr.), a od 2010. godine zbor vodi maestro Igor Vlajnić. Za svoj rad i uspjehe, zbor je dobio više nagrada i priznanja, između ostalih i Nagradu grada Rijeke.

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest